Artúr filmélményei

Iszonyat (1965)

2015. április 16. 20:04 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Polanski, Roman
Műfaj:
horror, pszichológiai
Főbb szereplők:
Catherine Deneuve
, Ian Hendry, John Fraser, Patrick Wymark

Megjelenés: 1965, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,8 pont
Előzetes: https://youtu.be/MWwAO2RQruQ
Ajánlott írás: -
Mikor láthatóhttp://port.hu/adatlap/film/tv/iszonyat-repulsion/movie-1182

Tartalom

Carol (Catherine Deneuve) irtózik a férfiaktól és a szexualitástól. Nappal, éberen szinte katatón állapotban létezik, éjjelente pedig rémek gyötrik. Amikor nővére elutazik nyaralni, elhatalmasodik rajta a téboly. Egy férfi rendszeresen megerőszakolja, de valós férfiak is üldözik szerelmükkel, vágyaikkal. Egy idő után mindez kivetül a lakására, az is megelevenedik.

A film pszichológiai thriller, vagy inkább már horror. Carol őrültségének kiváltó okát sejthetjük, erre több utalás van a díszletben elrejtve, de egy mai tapasztalt filmnézőnek könnyű rájönni.

Megvalósítás

A filmben keveredik a valóság egy őrült nő vizióival, ami bár néha megjelenik az utcán is, elsősorban a lakásában, egy bezárt helyiségben válik igazán rémálomszerűvé. Ezt a vonalat lehetett volna még erősíteni, de nem panaszkodhatunk így se.

Segítette még az álomszerű hatást a kamera egyenetlen beállítása, a fekete-fehér szín, a sötétség és az árnyékok. Az áldozatok halálát gyakran az ő nézőpontjukból láttuk.

Végül pedig a hangeffekteket is csak dícsérni lehet, zene csak akkor van, ha a frászt akarják hirtelen ránkhozni, egyébként gyakori a csend, amit idegtépően szakít félbe a telefon- vagy az ajtócsengő.

Élmény

Ha azt nézzük, hogy a klasszikus filmek közül, amit most megnéztem, hova jutott el az ijesztgetős műfaj a Dr. Caligaritól a Pszichón át az Iszonyatig, akkor elsősorban hirtelen fordulatokat és az erőszakosságot emelhetjük ki, hiszen már a dr. Caligarinál is az őrült lélek jelentette nyomasztó hangulatot. Egyedül, sötétben ne nézzük ;)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2112699497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2022.04.23. 22:09:11

"Carol őrültségének kiváltó okát sejthetjük, erre több utalás van a díszletben elrejtve, de egy mai tapasztalt filmnézőnek könnyű rájönni."

Segíts nekem, mert nem sikerült rájönnöm.

Egyébként tetszett a film, csak pont a megfejtés hiányában nem tudom hova helyezni mint egészet...

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2022.04.24. 07:35:33

@moodPedro: Ha jól emlékszem, a film végén jelentőségteljesen ráközelítettek a családi fotóra, amelyen Carolt átöleli az apja, a tesóját meg nem. Nekem ez elég egyértelműen jelentette, hogy apja molesztálta gyerekkorában, és ebből ered minden.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2022.04.25. 02:27:16

@Liberális Artúr: Ennél nehezebb a megfejtés, mivel elég rossz minőségben látható a filmben... Direkt megnéztem újra, és csak az fedezhető fel, hogy Carol nagyon furcsán néz apjára. Nem tudom, milyen módon, de ezen a linken megtekinthető a kép zavaró árnyék nélkül, és jól látható, hogy a barna hajú nővér fejét bizalmasan nagyapja ölébe hajtja, a szőke Carol viszont bizalmatlanul mindenkitől távol áll... : www.culturalweekly.com/wp-content/uploads/2017/12/Repulsion-family-photo.jpeg
A megoldás valószínűleg ugyanaz, mint amit írsz egyébként, csak a részletekre rosszul emlékeztél.

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2022.04.25. 09:50:49

@moodPedro: De durva, pedig ott volt a kép a szemem előtt, ahogy hárman állnak. Ennyire lehet bízni az emlékezetben...
süti beállítások módosítása