Artúr filmélményei

Tűz van! (1901)

2024. szeptember 30. 22:45 - Liberális Artúr

Rendezte: James Williamson
Műfaj:
dráma, néma, rövid
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1901, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 5 perc
IMDB: 6
,2
Ajánlott írás
: -
Műsoron: -

Előzmények: Az amerikai Edison, a francia Lumiere-testvérek és Melies mellett az úgynevezett brit brightoni iskola tagjai voltak az első fontosabb filmes csoportok. Ide tartozott James Williamson (1855-1933) is, aki gyógyszerész-vegyészként szabadidejében fotókkal foglalkozott, de idővel kiszállt a filmezésből, miután egyre inkább szórakoztatóiparrá nőtte ki magát.

A film: A történetben ráhívnak egy égő házra tűzoltókat, akik felkerekednek, kimentik az égő házban ragadt embereket és megpróbálják eloltani a tüzet. Látszólag semmi izgalom nincs benne, de 1901-hez képest agyeldobósan progresszív, mert a filmben vágások vannak, amelyek másik helyszínre visznek minket. Ez már egy tök modern narratíva, bár a történet súlypontjait még nem érzi, a mentésben nincs meg az igazi katarzis. Annyira egyértelműen ihlette az Egy amerikai tűzoltó életét (1903), hogy először azt hittem, ezt a filmet már láttam, és vissza kellett keresnem, hogy tényleg nem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3818694988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása