Artúr filmélményei

Best Kept Secret (2013)

2015. június 22. 11:37 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Buck, Samantha
Műfaj: -
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 2013, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,5 pont
Előzetes: https://youtu.be/lplNwi4KkR8
Ajánlott írás: -
Mikor látható: -

Tartalom

Janet Mino középiskolás korú, különböző súlyossági fokú autistákat próbál felkészíteni az iskolán túli életre. A dokumentumfilm három fiú napjaira, illetve az elhivatott Janet erőfeszítéseire fókuszál, ahogy próbálnak valami megoldást találni a felnőtt fogyasztói státuszba lépésük idejére.

A dokumentumfilm témája abban jelent újat, hogy a korábbi középosztálybeli fehér autisták után itt a legszegényebb réteg fogyatékosait követhetjük nyomon. Ez nekem édeskevés, nem hiszem hogy a többség ne lenne tisztában azzal, hogy vannak szegény emberek és hogy őket jellemzően jobban sújtják a különféle sorscsapások.

Megvalósítás

A michael moore-i úton haladva a történet egynézőpontú, érzelmileg próbál magával ragadni, ami végülis nem feltétlenül baj, csak én nem szeretem. Képileg, hangilag nem fedeztem fel semmit, a megszokott dokumentumfilmes módszereket alkalmazzák.

A film főbb karakterei Janet, aki elhivatott, igyekszik előre tenni valamit tanítványai jövőjéért, de nem sok jóval szembesül és tapasztaltabb kollégája szomorú nézőponot oszt meg vele: el kell engednie az osztályát, máshogy nem lehet csinálni. Erik és Quran autizmusa enyhébbnek tűnik, Robert azonban súlyosabb eset. Igazából egyikük sem kerül úgy bemutatásra, hogy igazán együttérezzünk velük.

Élmény

A filmvégi "mi lett velük később" szekció sajnos nem kecsegtetett sok jóval: Erik visszafelé kezd fejlődni, ezért kirúgták munkahelyéről, Robert aggresszivitása miatt kikerült a felnőtt autistákat segítő intézetből, Qurannak pedig rohamai lettek. A ballagás optimizmusának, boldog pillanatának e rövid zárással együtt kéne katarzist okozni, hogy jó dokumentumfilm legyen a Best Kept Secret, de nem sikerült neki.

Érdekességek


- Az autisták jelenleg a népesség 0,1-0,2%-át teszik ki, és úgy tűnik rohamosan emelkedik az autizmussal a diagnosztizáltak száma. A kiváltó ok ismeretlen, valószínűleg részben genetikai, részben környezeti okai vannak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4812699377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása