Artúr filmélményei

Tűzgolyó (1965)

2017. december 20. 22:40 - Liberális Artúr


 

Rendezte: Terence Young
Műfaj:
kém
Főbb szereplők:
Sean Connery

Megjelenés: 1965, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,0 pont
Előzetes: https://youtu.be/7JowkFmI1Fo
Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/james-bond-tuzgolyo-thunderball/movie-18383

Tartalom:

Bond, a brit titkosügynök (Sean Connery) egy akciója fáradalmait heveri ki egy wellness-központban, pechére épp a FANTOM nemzetközi bűnszervezet soros akciójának helyszíne mellett. A szervezet ezúttal egy atombombákkal felszerelt repülőt rabol el, és megfenyegeti az amerikai és brit kormányokat, hogy ha nem kapnak mai értéken kb. 550 milliárd forintot, akkor megsemmisítenek egy random várost. Azonnal akcióba lép az összes titkosügynök. Bond a szanatóriumi kalandjainak köszönhetően felismeri az egyik szintén ott megszálló érintettet, ezért a nyomozást húgánál kezdi, aki a Bahamákon nyaral. Hamar kiderül, hogy szeretőjével van ott, aki nem más, mint a bűnszervezet akciójának irányítója...

Természetesen ahogy a Goldfingernél, itt is felesleges bármi értelmet keresni a történetben. Van látványos és izgalmas akció, némi humor, meg bikinis csajok.

Megvalósítás:

Ahogy az előző rész, ez is egy korábbi akció befejezésével indul, és annak a hangulatát megidézve teljesen nonszensz módon egy özvegy nővel verekszik meg Bond.A továbbiakban azt hiszem felesleges lenne megpróbálnom kifejteni, hogy a történet hogyan fejezi ki a film témáját, hiszen nincs neki; Bond véletlenül épp ott száll meg, ahol a FANTOM soros akciója következik. Megnézhetjük a bűntett profi végrehajtását, ami Bond előtt is hamar kiderül, így rejtély nincs, csak a játszadozás egymással, hogy hogyan kapják el a másikat, miközben tettetik, hogy semmit nem tudnak. Eközben Bond lefekszik minden csinosabb nővel, akik természetesen mindig lengén öltöznek, úri életmódot folytat, túlél minden támadást és egymaga intéz el tucatnyi embert egyszerre csodakütyüivel (mint amilyen a vízalatti fényképező). Mindezzel együtt is a Goldfingernél sokkal kevésbé parodisztikus-önironikus, egészen földhözragadt és életszerű volt a james Bond-sorozathoz képest.

Vizuálisan meglepően élvezetes volt. Először is ez volt az első Bond-film igazán komoly költségvetéssel, ami lehetővé tett grandiózus és gazdag díszleteket, valódi repülőket, hajókat. A legjobb díszlet persze még mindig a valóság, a Bahamák elképesztően jól néztek ki a légi felvételeken. A víz annyira tiszta volt, hogy a vízalatti jeleneteket nem is akváriumban, hanem tényleg helyben vették fel. Ráadásul több képtelennek látszó technikai eszköz is valós volt, pl. a rakéta hátizsák vagy a végén ahogy felkapja őket egy repülő az óceánról. De még kreatívabb megoldások is kerültek bele, pl. amikor a kamera felveszi a szereplők nézőpontját (Bond egy hangfelvételt vizualizálva követi szemével az elhangzott lépteket, egy áldozat szeme vérbeborul... stb.). Emellett azért voltak gyengébb pontok is, mint a szokásos vetített hátterek vagy a feleslegesen felgyorsított lejátszás.

Élmény:

A Goldfingerből okulva előre készültem az önmagát se komolyan vevő jelenetekre, és bár kezdetben nem kellett csalódnom, a film nagy része viszonylag normális keretek között zajlott. Kicsit képtelen, de azért élvezhető akciófilm időnként jó látványvilággal.

Érdekességek:

- Színészek, akiket láthattunk korábban: Sean Connery (Goldfinger, Marnie, Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag), Nikki van der Zyl (Goldfinger), Bernard Lee (A harmadik ember, Goldfinger), Martine Beswick (Avatar), Desmond Llewelyn (Kleopátra, Goldfinger), Ronald Culver (Blimp ezredes élete és halála), Lois Maxwell (Diadalmas szerelem, Goldfinger), Eric Pohlmann (A harmadik ember)
- Még életben vannak: Sean Connery (87), Claudine Auger (76), Nikki van der Zyl (82), Luciana Paluzzi (80), Martine Beswick (76), Earl Cameron (100!), Andre Maranne (91)
- Molly Peters (a masszőrlány) idén hunyt el 75 éves korában.
- Maryse Guy Mitsouko (a francia ügynöknő) öngyilkosságot követett el 1995-ben, 52 évesen.
- A cápás jeleneteknél az állatok mindössze egy plexifallal voltak elválasztvaa színészektől, többek közt a kaszkadőrmutatványok egy részét is vállaló Connerytől. Egy alkalommal az egyik cápa átjutott a falon, másodperceken múlott, hogy nem ért el Conneryig.
- A hajó felrobbantása olyan jól sikeült, hogy kilométerekkel messzebb is betörtek az ablaküvegek.

Következik: Week-end

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1113456491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása