Artúr filmélményei

Ember a magasban (2008)

2015. október 26. 09:12 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Marsh, James
Műfaj:
életrajzi
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 2008, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,8 pont
Előzetes: https://youtu.be/EIawNRm9NWM
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/ember-a-magasban-man-on-wire/movie-101411

Tartalom

Philippe Petit gyerekkorában is szeretett már magasra mászni. Kamaszként a fogorvosnál ülve látta meg az épülő Világkereskedelmi Központ tornyait, és azonnal vágyat érzett, hogy az ikertornyok közé feszített drótkötélen átsétáljon. Éveken át gyakorolt más neves épületek tornyai közé kifeszített kötélen, az igazi akadály azonban az volt, hogy e tevékenység illegális, így az utolsó hónapok előkészületei arról szóltak, hogy vihetik végbe mindezt titokban, a hatóságok kijátszásával.

Nem vagyok benne biztos hogy ez mennyire újszerű, mindenesetre a dokumentumfilmet 2008-ban azért díjazták egyöntetűen, mert igyekezett minél inkább játékfilmszerűen elmesélni a történetet. Mindemellett egyik célja az volt, hogy a Világkereskedelmi Központ tornyaihoz fűződő képzettársításainkat pozitívabb irányba vigye a 2001-es események után, illetve ahogy maga Petit mondja, nem az a fontos, hogy miért tette, hanem hogy mit tett.

Megvalósítás

Dokumentumfilm, mert a történetet rendre megszakítják az egykori résztvevők jelenkori interjúrészletei, ugyanakkor játékfilmszerűség is, mintegy krimiként megpróbálva feltüntetni az események, a pontos tervezést, a rendőrök előli bújkálást. Dramatizált dokumentumfilm, amely gyakran intimebb is a megszokott, távolságtartóbb riportoknál. Persze itt sem maradhat el a kötelezőnek tűnő "elsírom magam" elem, de itt indokolatlannak tűnik, ellentétben mondjuk a Soával.

Elsősorban Petit eddig nem látott anyagaira támaszkodik a film, de számos rendezői kiegészítés is van benne. Gyakran láthatunk bevágásokat régi filmekből, ha azok épp témába vágnak, és láthatóan több jelenetet is leforgattak színészekkel. Nem mindig egyértelmű, mikor látunk archív anyagot és mikor előadást.

Élmény

Okosan nem szóltak egy szót sem az ikertornyok jövőjéről, igyekezvén a hangsúlyt a tett előkészítésére és magára a kötéltáncra helyezni. Ugyanakkor nálam a célját nem érte el, miszerint a mutatvány egy a pillanatnak szóló művészeti alkotás lett volna, Petit pedig egy nyughatatlan művészlélek - ehhez kevesebb akcióból kellett volna állni a filmnek. Megvalósításában pedig újszerű vagy sem, nem jelentett számomra semmi pluszt az, hogy a Rififi a férfiak köztöt vagy A nagy balhét próbálták megeleveníteni.

Érdekességek

- A kötéltánc 400 méter magasan, mintegy 60 méteren tartott; Petit egy órán belül többször megismételte a mutatványt egymás után, majd a drót közepén maradt, hogy ne kaphassák el a rendőrök. A hatóságok végül engedékenyek voltak, és egy ingyen fellépésért cserébe elengedtek minden büntetést.
- Petit további mutatványainak listája itt található meg; később egy cirkuszhoz is elszegődött, ahol életében először leesett.
- A Világkereskedelmi Központot 1968-ban kezdték építeni és 1973-ban nyitották meg az akkori legmagasabb épületként a világon, noha még Petit 1974-es mutatványakor sem volt teljesen befejezett.
- A mutatvány népszerűségét jól mutatja, hogy e 2008-as dokumentumfilmet megelőzte egy 2003-as mesekönyv, és pár hete mutatták be filmváltozatát is Zemeckis rendezésében.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9812699159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása