Artúr filmélményei

A nagy szépség (2013)

2024. január 20. 19:15 - Liberális Artúr

Rendezte: Paolo Sorrentino
Műfaj: dráma, művész
Főbb szereplők: Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli, Carlo Buccirosso, Iaia Forte, Pamela Villoresi, Galatea Ranzi, Franco Graziosi, Giorgio Pasotti, Massimo Popolizio
Megjelenés: 2013, Olaszország
Hossz: kb. 2,5 óra
IMDB: 7,7
Ajánlott írás: -
Mikor látható: -

Cselekmény: A jelen Rómájának felső osztályában vagyunk, főhőseink az egykönyves író, Jep és baráti köre, akik épp Jep 65. születésnapját ünneplik szexszel, droggal, tánccal, ahogy megszokták. Másnap Jep egy performanszról ír kritikát, az estét pedig újfent a baráti társasággal tölti, akik vagy nagyon műveltek vagy végtelenül sznobok, de sznobságom miatt ezt nem tudom megítélni :D  Jep születésnapja folytán elgondolkodik, hogy nem kellene többé értelmetlen partikra járnia, bár fiatalon Rómába érkezve pont ez volt leghőbb vágya, hogy az elit királya legyen. Aztán felkeresi őt első szerelmének férje hogy közölje, közös szerelmük meghalt, és mindig Jepet szerette csak igazán. Ezek hatására újra fontolgatni kezdi, hogy írni kezd, de eddig azért nem írt, mert nem találta a nagy szépséget, és ez nem változott...

Téma: Azt hiszem két fő gondolat fogalmazódik meg a cselekményben: az egyik, hogy a nagy szépség a felszín alatt van, a valóság csak látszat; a másik az önazonosság hangsúlyossága, ami nélkül az ember elvész és nem növekedhet.

Tartalom: Nem fedeztem fel szerkezeti egységet, nincs igazán cselekmény; elsősorban Jep szemén keresztül látjuk egymást követő napok eseménytelenségeit, és ha nem lennének egy gondolatra felfűzve, akár fel is cserélhetnénk őket. Az első nap/éjszaka nagyobb eseménye Jep szülinapi bulija, ez vezet be a társaságába, ahol a tagok szerepe természetesen elsősorban rámutatni Jep egyes oldalaira vagy hogy legyen kinek beszélnie a gondolatairól. Jep személyiségének alapja, hogy kamaszkori szerelme megihlette, amiből írt egy nagysikerű regényt, és azóta csak éli a nagyvilági életet, de nem aktívan, hanem szemlélődve. Nem tudom, ebből a leírásból valakinek beugrik-e, de a leírások mindegyike azonnal rávágta, ami nekem is leesett a film közben: ez tisztára az a helyzet, amit annyiszor láthattunk az 1960-as évek olasz filmjeiben kezdve Az édes élettől (1960) Az éjszakáig (1961). Csakhogy azokban a főszereplőnk középkorú és elveszett volt, itt viszont Jep már élete utolsó szakaszában van, sürgősen tennie kell valamit. A buli utáni napokban különböző ismerősei különböző válaszokat adnak erre, van aki ösztönös, van akinek mindegy csak csináljon valamit, van akit az élet hajt, mást a halál. A történet utolsó harmada kissé váratlanul vallásos színezetet ölt a városba látogató, szentként kezelt, agg apáca miatt, de tőle is az alábbi válaszokat kapjuk. Az alkotói válságnak két okát azonosítja a történet; az egyik az, hogy Jep nem találja a nagy szépséget, de nem is találhatja meg, mert az csak megtapasztalható, így csak megpróbáltathatja érzékeltetni szavakkal. A másik ok az önazonosság hiánya, amit a római életvitel okozott, így jobb visszamennie oda, ahol az egész kezdődött. Nem mellékes vonulatként kapunk egy nagy adag, ironikus társadalomkritikát a felső tízezerről, az alvilágról és az egyházról.

Forma: Gyönyörűen fényképezett, a színek, fények, közeliek, füstök egy-egy festményt varázsolnak elénk, és ezekben nagy szerepet kap Róma, mint díszlet. Az ókori és középkori épületei mindig egy másik réteget képeznek, elkülönülnek színben és hangsúlyosak, ugyanakkor sokkal kevésbé hangsúlyos a modern Róma ellentétben a fent idézett filmekkel, illetve néptelennek és üresnek hat a város, ami a régi épületeket halottá teszi. Ez jól érzékelteti Jep idegenségét, egyben a történtet vázolta rejtett szépség elméletét is. Állatok esetén van animáció, ami érthető és jogos, csak nagyon látszik. A zene többnyire hatásos komolyzene vagy csend, ez megint ugyanazt hozza: hiányzik belőle a jelen, az élet. A színjáték nem ragadott magával, sokan karikatúrák voltak, egyedül az agg apáca és sátáni segítője voltak érdekesek, akiknél sikerült a külsejükkel és a viselkedésükkel ellentétes hatást kiváltani a játékkal.

Élmény: Már sok jót hallottam a filmről, ezért voltak nagy elvárásaim, de nem váltották be a hozzá fűzött reményeket. Nem mintha rossz lenne, csak nem adta meg azt a "hű"-élményt, amiben reménykedtem. Hiába szép, nem éreztem a tematikához illőnek, ahogy a sztori sem tudta szerintem elérni a nagy elődök szintjét, mert valamiféle álnosztalgiát közvetített inkább. Külön bezavart a társadalomkritikus része, vegyessé tette a hangulatát és nem ráerősített. Nem bántan akarom a filmet, mert tök jó, csak nagyon hiányzott belőle az élet, a valóság, legalábbis a mostani énemnek.

Érdekességek

  • -

Országinfó

  • Földrajz: Olaszország Dél-Európában van, bő háromszor nagyobb Magyarországnál, nagyjából az Itáliai félszigeten helyezkedik el, harmada hegyvidékes, itt található Európa egyetlen működő vulkánja, élővilága a kontinens egyik legváltozatosabbja, éghajlata mediterrán.
  • Társadalom: Kb. 60 millióan lakják, túlnyomó többségük olasz és keresztény, de 80 millió olasz vándorolt ki amerikai és más európai országokba is az elmúlt kétszáz évben. Gazdaságilag fejlett, demokráciájuk erős, a társadalmi különbségek közepesen nagyok. 
  • Történelem: A modern ember 40 ezer éve jelent meg a mai Olaszország területén, ahol számos különböző népcsoport alakult ki és ahová számos egyéb népcsoport is érkezett, többek között ugye a mai Délnyugat-Oroszország környékén kialakult indoeurópai latinok az i. e. második évezred végén. A hagyományok szerint ők alapították meg Rómát az i. e. 8. században, ami a szomszédos népekkel folyamatosan háborúzva az i. e. 3. századra nagyjából elfoglalta az Itáliai félszigetet, az i. sz. 2. századra pedig csúcsát elérve Európa nagyját, Észak-Afrika és Nyugat-Ázsia egy részét is meghódította. Belső és külső nyomás alatt jelentősen meggyengült a birodalom, végül a vesztüket az okozta, hogy a közép-ázsiai hunok rátolták az európai germán népeket Rómára, akik az i. sz. 5. században a fővárost is feldúlták már. Itália ezután kisebb, de gazdag, és persze egymással hadakozó királyságokra és városállamokra esett. A felvilágosodás elhozta ide is a nemzeti önrendelkezés és egység elvét, ami végül Szardínia alatt 1871-re elvezetett az egységes Olaszországhoz. A 20. század két világháborúja közül a második Itália területén is bőven zajlott, de amerikai segítséggel az 1960-as évekre hatalmas fejlődésnek indultak, illetve a NATO és az EU alapját is jelentették, de az 1970-es évek óta folyamatosak a belpolitikai válságok.
  • Film: Természetesen ide is a Lumiere-testvérek révén jutott el a film, az olaszok pedig az 1900-as évekre ráéreztek az irodalmi és történelmi adaptációk ízére, amelyek az 1910-es évekre monumentális filmekké nőtték ki magukat, de ezek mellett számos későbbi műfaj elődjei is megjelentek már ekkor. Az 1930-as években építette meg a fasiszta diktatúra a Cinecitta stúdiókomplexumot, amely a mai napig az egyik legjelentősebb a világon és Európa legnagyobbja. Mussolini fia szerencsére filmbuzi és politikailag nem elkötelezett volt, így a Cinecitta nemcsak technikai, hanem szellemi központ is lett. A műfaji és a propagandafilmeket a háború után az ún. olasz neorealizmus váltotta a hétköznapi emberekre koncentrálva, majd az 1950-es évek végétől megjelentek az újhullámos filmesek is. Szintén ehhez az időszakhoz köthető, hogy az amerikai stúdiók részben pénzügyi okokból inkább itt forgatták le számos monumentális filmjüket. Ezek a tendenciák folytatódtak a továbbiakban, számos műfaji film tovább élt vagy meghonosodott, mindig feltűnt egy-egy szerzői film és minden évtizedre jutott legalább egy Oscar-díjas olasz film. Fontosabb filmek a blogról:
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr118296587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása