Artúr filmélményei

Nosferatu (1922)

2016. március 21. 22:52 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Murnau, Friedrich Wilhelm
Műfaj:
horror
Főbb szereplők:
Max Schreck, Gustav von Wangenheim, Greta Schroder, Georg H. Schnell, Ruth Landshoff

Megjelenés: 1922, Németország
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 8,0 pont
Előzetes: https://youtu.be/N-DrKgjit4I
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/nosferatu-drakula-nosferatu-eine-symphonie-des-grauens/movie-491

Tartalom

Egy német város üzletembere levelet kap az erdélyi Orlok gróftól ingatlanok iránt érdeklődve. Asszisztensét, a fiatal, friss házas Huttert küldi Erdélybe az adásvételi szerződést elintézni. A férfi útközben egy fogadóban úticéljának elismerésével rémületet vált ki a helybéliektől, akik babonásan félnek a gróf birtokának közelébe menni. Szobájában kis könyvet is talál a babona forrásáról, a természetfeletti szörnyről, Nosferaturól - persze nem kell elhinni minden butaságot. A gróf fogadja vendégét, aki másnap elgyengülve, nyakán sebhellyel ébred. A következő éjjel Orlok gróf - akiről Hutter most már meg van győződve, hogy nem más, mint Nosferatu - már nylítan támad a férfira szobájában. Másnap Hutter erőt vesz magán, és amikor felfedezi Orlok grófot, amint egy temetői földdel teli koporsóban alszik, megszökik. Csakhogy mire hazaérne, egy teljes legénységét elvesztő hajón megérkezett Nosferatu is, és a városban elszaporodnak az orvosok által járványnak gondolt, nyaki harapásokat produkáló halálesetek. A kis könyv szerint csak egy módon győzhető le a szörny: egy tisztaszívű nőnek szépségével hajnalig le kell foglalnia...

A történetbe rengeteg dolgot belemagyaráztak már, amik lehet hogy valóban megjelennek benne vagy legalábbis tükröződnek, de egyiket sem éreztem vezérlő elvnek. A kornak köszönhetően asszociálhatunk az első világháború utáni néplélekre, ahogy a Dr. Caligari esetében. Vagy Murnau, a rendező homoszexualitása vagy a vámpír-figura miatt a szexualitásra. Ha ezek elfojtva érződnek is a filmben, személy szerint nem látok benne többet egy horror-sztorinál.

Megvalósítás

Elöljáróban érdemes tudni, hogy a történet nagyjából megegyezik a 25 évvel korábban megjelent Drakuláéval, ám a szerzői jogok megspórolása végett inkább elváltoztatták a neveket és kicsit a történetet is. Nosferatu (azaz Drakula) karaktere a központi elem, mégha nem is szerepl sokat a filmben. A lényegi különbség, hogy a megszokottól eltérően a vámpír itt jóval állatiasabb, és a napfény árt neki - egy tulajdonság, amit ez a film adott hozzá a mítoszhoz, nem a könyv. Ahogy a Dr. Caligarinál, itt is problémát jelent számomra, hogy a külsejét és pár természetellenes mozdulatát leszámítva a vámpír egyáltalán nem tűnik szörnyek. Semmivel sme tűnik többnek egy embernél, mégis könnyedén végez mindenkivel. A történetvezetést se éreztem túl összeszedettnek, valahogy nem kapcsolódtak egymáshoz az események. Ugyanakkor ez a film volt az egyik első, amely alkalmazta a párhuzamos szerkesztési elvet, azaz külnböző helyszínek különböző cselekményeit mutatta gyorsan egymás után: a vámpír útját, Hutter feleségének lázálmait és Hutter szökését. De ilyen volt még pl. a vámpírokkal hasonlóságot mutató állatok bemutatása is.

Bár a film stílusát expresszionistának mondják, keveset fedeztem fel belőle. Az árnyék igazán csak akkor kap szerepet, amikor Nosferatu alakja rávetül a falra és még félelmetesebbé torzítja. A vámpír maszkja nem részletekbe veszően kimunkált és elboriult, de a maga egyszerűségében is kellően hatásos. Korának bevett módszereitől eltérően sok szabadtéri felvétel is készült, de az erdélyi tájképek sajnos nem ott, hanem Felvidéken készültek. A képeket utólag hangulatosabbra színezték: az éjszaka játszódó felvételek kékes árnyalatot kaptak, a nappaliak sárgásat. Nem vagyok benne biztos melyik verziót láttam, mert nemrégiben állítólag sikerült reprodukálni az eredeti filmzenét, de az enyém is kifejezetten kifejező, félelmetes volt. Úgy érzem, képileg még lehetett volna sokkal elborultabb a film, ha már horrorról beszélünk. Így egyáltalán enm volt annyira rémálomszerű mint amennyire lehetett volna.

Élmény

Rendre csalódok a horrorfilmekbe, eddig egyik sem volt igazán ijesztő, pedig ijjedtséggel elég könnyen lehet érzelmeket kiváltani a nézőből. A Dr. Caligari után nagyjából sejtettem, hogy a Nosferatutól sem fogok parázni, de míg előbbi valamennyire nyomasztó tudott lenni, utóbbiból még ez is hiányzott a remek zene és néhány kiváló felvétel ellenére.

Érdekességek

- John Gottowtot (a professzor) 1942-ben zsidó származása miatt kivégezték Lengyelországban.
- Fanny (az ápolónő) és Max Schreck (Nosferatu) házasok voltak.
- A vámpírok eredete vagy legalábbis a hasonló vérszívók legendái már az ókorban is léteztek, a halálhoz, szexualitáshoz, kannibalizmushoz köthetőek.
- Drakula alapja elsősorban a keíméletlenségéről hírhedt, 15. századi Draculea Vlad, de róla nem is mondok többet, biztos mindenki ismeri.
- Ahogy korábban írtam, a szerzői jogok megspórolása miatt változtattaka történeten, csakhogy így is eljutott a film híre a regény szerzőjének özvegyéhez. A pert megnyerte és a bíróság elrendelte a filmek megsemmisítését. A cég, amelynek ez volt az első filmje, inkább csődöt jelentett, hogy ne kelljen fizetnie, és szerencsére  a megsemmisítés ellenére is megmaradt néhány másolat, amelyet végül 2015-ben sikerült helyreállítani.
- Az első Drakula-film állítólag magyar (sőt, a regény ötletét is állítólag Vámbéry Ármin adta Stokernek), de ez a film elveszett, így a Nosferatu nemcsak hogy erősen befolyásolta a vámpírfilmeket, de övé az elsőség is. És ha már magyarkodunk, akkor említsük meg a leghíresebb vámpír, Lugosi Béla nevét is :)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1312698903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.09.19. 13:56:57

Olyan szintű lenyúlása Stoker regényének, hogy ennek láttán még a kínai szabadalmi hivatal munkatársai is megnyalnák mind a tíz ujjukat! Csak a neveket cserélték le, de mindem más követi a regényt.
Egyébként egy ma is élvezhető, izgalmas, jól elkészített film.
süti beállítások módosítása