Artúr filmélményei

Dickson kísérleti hangosfilmje (1894)

2018. május 03. 05:23 - Liberális Artúr

Rendezte: William Kennedy Dickson
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1894, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1 perc
IMDB: 6,8 pont:
Ajánlott írás
:

Előzmények:

Edison a hírnevét 1877-ben szerezte a fonográf feltalálásával, ami egyszerre képes volt hangot rögzíteni és visszajátszani is. Adta magát, hogy miután alkalmazottjának, Dicksonnak sikerült kifejlesztenie kamerát, ötvözzék a kettőt. Ebből született meg a kinetofon és az első hangosfilm...szerűség. Egyrészt ugyanis a hang nem volt szinkronban a képpel, másrészt a lejátszást sem a filmszalagról oldották meg, hanem volt a kinetoszkóp, ahogy eddig is, amibe beépítettek még egy cserélhető viaszhengert, amin a hang volt (és még hozzáadtak egy fülhallgatót). Így kb. mindegy volt, milyen zene ment a felvétel alatt és többféle választék volt. Állítólag a kinetofonhoz készült filmek többsége sima némafilm volt, amikhez külön játszottak zenéket. 1895-től lehetett filmeket nézni ebben a formában.

A film:

Posztunk tárgya az egyik első ilyen felvétel lehetett, de itt még egyszerre próbálták felvenni a hangot és a képet. A filmen jól látható a bazinagy hangfelvevő. A hegedűs maga Dickson, a korában népszerű vígoperából játszik egy részletet. Több nincs a filmben, még azon is látszódik a kísérleti jellege, hogy a végén bemászik a képbe egy férfi. Egy nagyon erőltetett írás szerint ez az első meleg film, tekintettel arra, hogy két férfi táncol benne, de azért ez egyáltalán nem volt ritka dolog (sőt, diszkóban ma sem az).

Érdekességek:

- Mivel a képet és a hangot külön múzeumokban őrizték, csak az 1960-as években kezdték gyanítani, hogy összetartoznak, pénz híján pedig egészen a 21. századig kellett várni, hogy összeszinkronizálják a kettőt. (Ehhez kellett többek közt George Lucas pénze és szakértelme is.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2713874974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása