Artúr filmélményei

A munkaidő vége (1895)

2018. május 10. 04:57 - Liberális Artúr

Rendezte: Louis Lumiere
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1895, Franciaország
Hossz: kb. 1 perc
IMDB: 6,9 pont:
Ajánlott írás
:
Műsoron: https://port.hu/adatlap/film/tv/la-sortie-des-usines-lumiere/movie-42334

Előzmények:

Noha láttuk hogy vannak előzmények bőven, a mozi születését hagyományosan mégis a francia Lumiere-testvérekhez kötjük. Családi fényképüzemben sajátították el a szakmai alapokat, majd megvásárolták a kinematográf szabadalmát, ebből fejlesztették tovább saját változatukat, miután Párizsban látták Edison kinetoszkópját. Az eszköz felvevő- és egyben vetítőgép is volt, szebb képekkel és jóval könnyebb kamerával, aminek köszönhetően könnyebb volt felvételeket készíteni. Szűk két hónappal a Skladanowsky-testvérek berlini bemutatója után, 1895 végén mutattak be tíz filmet fizető közönség előtt Párizsban, hagyományosan innen számítjuk a mozi és a film kezdetét.

A film:

Magáról a filmről nem lehet sokat mondani, ez volt az első a tíz bemutatott filmből. A filmben a Lumiere-gyár alkalmazottjai indulnak haza. Állítólag megrendezett, azaz az alkalmazottak a filmeseink kedvéért özönlöttek ki a kapukon, nem azért, mert lejárt a munkaidő. Három változat is elérhető egyébként, de nincs köztük lényeges különbség.

Érdekességek:

- A Lumiere-testvéreket egyébként nem érdekelte annyira a filmezés, 1905-ig forgattak kisfilmeket, utána visszatértek a fényképezés fejlesztéséhez.
- Az egykori kávézó most szálloda, az étterem neve természetesen Cafe Lumiere.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6813899498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása