Artúr filmélményei

Kártyaparti (1896)

2024. augusztus 26. 13:58 - Liberális Artúr

Rendezte: Louis Lumiere
Műfaj: néma, rövid
Főbb szereplők: -
Megjelenés: 1896, Franciaország
Hossz: kb. 1 perc
IMDB: 5,6
Ajánlott írás: -
Mikor látható: -

Előzmények: Noha láttuk hogy vannak előzmények bőven, a mozi születését hagyományosan a francia Lumiere-testvérekhez kötjük. Családi fényképüzemben sajátították el a szakmai alapokat, majd megvásárolták a kinematográf szabadalmát, ebből fejlesztették tovább saját változatukat, miután Párizsban látták Edison kinetoszkópját. Az eszköz felvevő- és egyben vetítőgép is volt, szebb képekkel és jóval könnyebb kamerával, aminek köszönhetően könnyebb volt felvételeket készíteni. Szűk két hónappal a német Wintergartenprogramm (1895) bemutatója után mutattak be tíz filmet fizető közönség előtt Párizsban, hagyományosan innen számítjuk a mozi és a film kezdetét. A testvérek úgy gondolták, hogy a mozizásban nincs nagy jövő, hiszen amiket leforgattak, azokat láthatjuk saját szemünkkel is az utcán. Az IMDb szerint 1900 után nem is forgattak több filmet, és visszatértek a fényképezéssel kapcsolatos kísérleteikhez. Bár cégük sikeres volt, később egyesültek a brit Ilforddal, ezért nem hallani már a Lumiere márkáról.

A film: A címben benne van minden szokás szerint, két férfi kártyázik egy étterem asztalánál a kertben, egy harmadik figyeli őket, közben megérkezik a pincér is egy üveg itallal. Az egyik kártyás Antoine Lumiere. Azt hiszem, ez már kevésbé aktualitás, elég megjátszottnak tűnik a jelenet. Érdekesség, hogy még ugyanebben az évben Melies megcsinálta ugyanennek a remake-jét.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4518475745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása