Artúr filmélményei

A kisbaba reggelije (1895)

2018. május 12. 06:46 - Liberális Artúr

Rendezte: Louis Lumiere
Főbb szereplők:
-
Megjelenés: 1895, Franciaország
Hossz: kb. 1 perc
IMDB:
5,9 pont:
Ajánlott írás
:
Műsoron: https://port.hu/adatlap/film/tv/a-kisbaba-reggelije-repas-de-bebe/movie-42335

Előzmények:

A Lumiere-testvérek tehát 1895-re kifejlesztettek egy olcsó, mobil, hatékony eszközt, az év végén pedig nyilvános, fizetős bemutatót tartottak, innen számítjuk a mozi kezdetét. A tízfilmes előadás hetedik filmje A kisbaba reggelije.

A film:

A film maga továbbra sem olyan érdekes, egy egyszerű életkép, amelyben az egyik Lumiere feleségével megeteti kislányukat. Azonban meglepő elemzéseket olvastam élesebb szemű filmesektől, akik rámutattak, hogy egy ponton a baba az étellel megkínál valakit, akit a kamera nem mutat, ez pedig elég jelentős újdonság, mégha nem is volt szándékos. (Persze akkor megemlíthetnénk Dickson kísérleti hangosfilmjét is, ahol szintén van egy alak, aki váratlanul megjelenik, majd átsétálva eltűnik a képből.) Egy másik észrevétel, hogy a közönséget állítólag lenyűgözte, hogy a háttérben mozognak a fák. Ez nem tűnik nagy dolognak mai szemmel, de még mindig jelzi, hogy a mozgó kép mennyire újszerűnek és varázslatosnak hathatott.

Érdekességek:

- A baba, Lumiere lánya sajnos az 1918-as nagy spanyolnátha áldozata lett.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1513901376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása