Artúr filmélményei

A vonat érkezése (1896)

2018. május 16. 00:45 - Liberális Artúr

Rendezte: Auguste Lumiere - Louis Lumiere
Főbb szereplők:
-
Megjelenés: 1896, Franciaország
Hossz: kb. 1 perc
IMDB:
7,4 pont:
Ajánlott írás
: https://en.wikipedia.org/wiki/L%27Arriv%C3%A9e_d%27un_train_en_gare_de_La_Ciotat
Műsoron: https://port.hu/adatlap/film/tv/a-vonat-erkezese-arrivee-dun-train-a-la-ciotat/movie-42339

Előzmények:

Elérkeztünk az egyik legfontosabbnak tartott 19. századi filmhez. Annak ellenére, hogy a Lumiere-testvérek nem tartották nagyra a filmezést, számos előremuató dolgot tettek, elég csak A megöntözött öntözőre gondolni vagy a Bocal aux poissons rouges-ra.

A film:

A filmen egy vonat fut be La Ciotat városának állomására. Mitől nagy szám ez a szokásos életkép? Hadd kalandozzak el picit először. Az átlag nézőt egy filmben a történet érdekli, legyen vicces, fordulatos, elgondolkodtató, ijesztő... stb., így a filmkritikák nagy része is megelégszik azzal, hogy a történetet elemzi ki. Azzal már jóval kevesebben foglalkoznak, hogy a film, mint képzőművészeti ág, hogyan fejezi ki ezt a mozgó képeivel. És ha a Bocal aux poissions rouges-nál még erőltetettnek tűnt a művészi tudatosság, itt már egészen biztosan nem az, Lumiere-ék két olyan filmnyelvi eszközt bevetnek a hatás fokozása érdekében, ami többletjelentéssel ruházza fel a filmet. Az egyik ilyen eszköz a kamera elhelyzése: egyrészt szembe van állítva a vonattal, másrészt nem az állomás elején van, így még viszonylag sebesen halad el a kamera mellett. A másik fontos elem az, hogy a film tárgya, a vonat nem statikus, hanem egyre közelebb robog a kamerához - és így a nézőhöz. A filmnek dinamikája van, és nem attól, ami történik, hanem ahogy láttatják velünk. És hogy ez miért nagy szám? Lásd alább.

Érdekességek:

- Az egyik leggyakrabban elismételt anekdota a film vetítésével kapcsolatban, hogy ezeknek a technikáknak a hatására a nézők megrémültek; azonosultak a kamera nézőpontjával és elhitték, hogy a vonat nekik fog menni. Ez valószínűleg nem történt meg így, dekétségtelen, hogy hatásos lehetett, hiszen maga a mozgókép is újdonság volt még, nemhogy egy ilyen mozgókép.
- Többféleképpen magyarázzák a korabeli hatásosságot: egyesek szerint a még nem megszokott mozit camera obscurának vélhették, azaz valódi vonatra számítottak a közelben. Egy másik elmélet szerint hozzájárulhatott a vélt pánikhoz, hogy egy hónappal korábban egy vonat valóban becsapódott egy állomás épületébe. Végül egy történész szerint a Lumiere-ek egy későbbi filmjével keverhetik, ami szintén egy vonatot vetített, de 3D-ben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9413914842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása