Artúr filmélményei

Falbontás (1896)

2018. május 17. 05:08 - Liberális Artúr

Rendezte: Louis Lumiere
Főbb szereplők:
-
Megjelenés: 1896, Franciaország
Hossz: kb. 1 perc
IMDB:
6,4 pont:
Ajánlott írás
:
Műsoron: https://port.hu/adatlap/film/tv/demolition-dun-mur/movie-42336

Előzmények:

Elérkeztünk az utolsó Lumiere-filmünkhöz. A testvérek úgy gondolták, hogy a mozizásban nincs nagy jövő, hiszen amiket leforgattak, azokat láthatjuk saját szemünkkel is az utcán. Az IMDB szerint 1900 után nem is forgattak több filmet, és visszatértek a fényképezéssel kapcsolatos kísérleteikhez. Bár cégük sikeres volt, később egyesültek a brit Ilforddal, ezért nem hallani már a Lumiere márkáról.

A film:

De mielőtt búcsút vennénk tőlük, lássuk a Falbontást, ami a korábbi filmekhez hasonlóan látszólag egy egyszerű aktualitás, amelyben a Lumiere-gyár munkásai lebontják egy épület falát. Spolier: a film közepén azonban a nézők szórakoztatására és megdöbbenésére a jelenet elkezd visszafelé haladni, az emberek hátrafelé sétálnak és a fal varázslatosan felépül. Pontosabban ez nem igaz, maga a film csak abból áll, hogy lebontják a falat. Lumiere-ék azonban azzal szórakoztak, hogy a végén elkezdték visszafelé játszani a filmet, szóval ez talán inkább performance kategória, mintsem filmművészet. Mindenesetre nem nehéz belátni, hogy mindez mekkora jelentőségű, hiszen itt már manipulálták a filmszalagot is.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7013914844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása