Artúr filmélményei

Panorama du grand Canal pris d'un bateau (1896)

2018. május 18. 07:07 - Liberális Artúr

Rendezte: Alexandre Promio
Főbb szereplők:
-
Megjelenés: 1896, Franciaország
Hossz: kb. 1 perc
IMDB:
6,3 pont:
Ajánlott írás
:
Műsoron:

Előzmények:

Ahogy Edisonnál Dickson, A Lumiere-testvérek cégénél is megnyerte magának a filmes osztályt egy alkalmazottjuk, Alexandre Promio. Főnökei megbízására 1896-1897 között világkörüli útra indult, többek közt Magyarországon is járt, hogy népszerűsítse a kinematográfot. (A Lumiere-ek pont jókor jártak nálunk, hogy rögzíthessék a milleniumi ünnepségeket, de ez egy másik történet.)

A film:

1896-ban járt Velencében és elkészítette a szokásos életképeink egyikét. Persze nem lenne itt a film, ha nem lenne benne egy csavar, amire részben utal a cím is: kb. "A Grand Canal látványa csónakból". A csavar nem más, mint hogy a csónak halad előre, ezzel pedig ez az első ismert film mozgó kamerával, noha nem maga a kamera mozog, hanem a csónak alatta.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8413914852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása