Artúr filmélményei

Danse Japonaise: Gueichas en Jinrikcha (1899)

2024. szeptember 11. 19:01 - Liberális Artúr

Rendezte: Gabriel Veyre
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1899, Franciaország
Hossz: kb. 1 perc
IMDB:
4,9
Ajánlott írás
: -
Műsoron: -

Előzmények: A korszak több sikeres feltalálója mellett Lumiere-ék is sikeresen bemutatták 1895-ben olcsó, könnyű kamerájukat, majd szétküldték embereiket a világban, hogy népszerűsítsék találmányukat. Egyik ilyen alkalmazottjuk Gabriel Veyre (1876-1936) volt, aki bár gyógyszerészként végzett, 25 évesen Dél-Amerikába utazott felvételeket forgatni Lumiere-éknek, amit Kanada, majd a Távol-Kelet követett. Aktualitásait 1900-ban mutatták be Párizsban. A mozgóképek mellett Lumiere-ék valódi büszkeségét, a színes fényképeket is promózta, alább egy "szelfije" látható. Veyre haláláig Marokkóban maradt, ez idő alatt rengeteg szép, színes képet készített, itt lehet szemezgetni.

A film: A cím magyarul "Japán tánc: gésa és riksa". Az aktualitásban két gésa jön ki egymás után egy kertből és elhajtanak egy-egy riksával. A tánc itt vélhetően nem táncra utal, hanem az európai szemnek különlegesnek ható szokást értelmezi afféle táncként. Ez azért már messze nem az első Japánban készült film, úgyhogy nem tudok róla sokat mondani.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr518488983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása