Artúr filmélményei

Vonattal Jeruzsálemből (1897)

2018. május 20. 00:21 - Liberális Artúr

Rendezte: Alexandre Promio
Főbb szereplők:
-
Megjelenés: 1897, Franciaország
Hossz: kb. 1 perc
IMDB:
6,3
Ajánlott írás
:
Műsoron:

Előzmények:

Promio tehát a Lumiere-ek megbízásából világkörüli útra indult, hiszen az utazás, főleg az igazán távoli helyekre még luxusnak számított ebben az időben, a távoli tájak pedig rendkívüli egzotikusnak hatottak. (Edisonék is csináltak ilyet.) Európa országai - köztük Magyarország - mellett Promio járt az Egyesült Államokban és Algériában is, 1897-ben pedig az akkor még török fennhatóság alá tartozó Jeruzsálemben forgatott.

A film:

A velencei filmhez hasonlóan itt is egy egzotikus helyszínen vagyunk, szerencsére jól megfigyelhető a város multikulti jellege: előbb európaiakat láthatunk, majd jól elkülönülve jön egy arab csoport, végül zsidók is feltűnnek, akik a korabeli orosz pogromok elől menekülve jöhettek ide. De ez inkább csak érdekesség, minket az érdekel, amit az előbb említett filmben is láthattunk: a kamera mozog. Persze megint nem a kamera mozog, hanem alatta a vonat, de ezúttal sokkal érdekesebb a nézőpontja. A vonat távolodik, fokozatosan kerülnek bele a képbe újabb és újabb csoportok, teljesen képesek vagyunk azonosulni a kamera nézőpontjával és úgy érezhetjük magunkat, mintha ott lennénk.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6313972986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása