Artúr filmélményei

Egy amerikai tűzoltó élete (1903)

2019. április 02. 18:34 - Liberális Artúr

Rendezte: Edwin S. Porter
Műfaj: -
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1903, Egyesült Államok
Hossz: kb. 6 perc
IMDB:
6,4
Ajánlott írás
: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/tananyag/Elbeszeles_kesz/kitr_a_korai_mozi_s_klasszikus_narratva.html
Műsoron: https://port.hu/adatlap/film/tv/egy-amerikai-tuzolto-elete-life-of-an-american-fireman/movie-518

Előzmények: Hadd ismételjem magam: A film nagyjából egyszerre jött létre a világ több pontján a hasonló technológiai fejlettségnek köszönhetően, az egyik ilyen hely pedig Edison feltalálóműhelye volt. Alkalmazottjai közt volt Porter is, akit elsősorban A nagy vonatrablás rendezőjeként ismerhetünk.

A film: A rövidke történetben a tűzoltókat tűzhöz riasztják, akik villámgyorsan útnak indulnak, hogy megmentsenek egy anyukát és gyermekét. A történet maga annyiban érdekes, hogy ez számít az egyik első amerikai narratív filmnek, azaz már van cselekménye, nem csak egy aktualitásnak tűnő jelenet. Ami még fontosabb lehet, hogy több vágás van, ezek pedig némileg megelőlegezve Griffithet már váltanak a helyszínek között. Nagyon szépen jelképes az utolsó, mentési jelenet, ezt ugyanis kétszer láthatjuk: egyszer belülről, a szobából, egyszer pedig kívülről. Állítólag van olyan változata is, ahol a két nézet váltakozik - hát ezért annyira jelentős darab. A kamera még nem mozog, a felvételek is középtávoliak, kivéve egy nagyon érdekes részt, a tűzjelző megszólaltatását, ahol a dobozt láthatjuk és egy ismeretlen kart. Korrekt, modern érzetet nyújt, de nyilván mai szemmel elavult.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4714731437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása