Artúr filmélményei

The Gordon Sisters Boxing (1901)

2024. szeptember 23. 21:06 - Liberális Artúr

Rendezte: Edwin S. Porter
Műfaj:
néma, rövid
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1901, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 perc
IMDB:
4,9
Ajánlott írás
: -
Műsoron: -

Előzmények: Amerika úttörői filmesei Edison és csapata volt, akik ugye részben más üzleti modellben gondolkodtak, mint az európaiak, de ettől függetlenül ők is aktualitásokkal, egzotikumokkal kezdtek. A fejlesztés oroszlánrészét William K. Dickson végezte el, aki végül 1895-ben saját céget alapított. E cég alkalmazottja volt Edwin S. Porter (1870-1941), aki szintén feltalálói vénával volt megáldva. 1896-ban kezdett vetíteni, míg Edison alkalmazottja nem lett pár évvel később. Utazó vetítő múltjából tudta, mire gerjed a közönség, és a népszerű brit és francia történetmesélős filmek miatt pedig ő is hasonlókkal kezdett később előrukkolni.

A film: A cím magyarul kb. "a Gordon-nővérek bokszolnak". A filmben a Gordon-nővérek bokszolnak. Hogy ki rendezte, arról az oldalak mást-mást írnak, én az egyszerűség kedvéért Portert választom közülük, de lehet hogy Edison volt, lehet, hogy egyikük sem. Nem értek hozzá és ahhoz végképp nem, hogy hogyan bokszoltak az 1900-as években, de ez nem tűnik túl komolynak, főleg, hogy mindezt szoknyában teszik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2818498124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása