Artúr filmélményei

The House with Closed Shutters (1910)

2019. szeptember 06. 07:54 - Liberális Artúr

Rendezte: D. W. Griffith
Műfaj:
dráma
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1910, Egyesült Államok
Hossz: kb. 16 perc
IMDB:
5,9
Ajánlott írás:
https://cinetext.wordpress.com/2014/09/29/the-house-with-closed-shutters-usa-1910/
Műsoron: -

Előzmények: Az Egyesült Államokban Edisonhoz köthető a film kifejlesztése, Dickson végezte el számára a munkát, aki 1895-ben ott is hagyta hogy saját céget alapítson. A már jó ideje színészként próbálkozó Griffith itt kapta meg 1908-ban az első filmszerepét a Kimentés a sas fészkébőlben, és még ebben az évben megbízták az első rendezésével.

A film: A történetben az amerikai polgárháború déli oldalán járunk, az előkelő ház fia, Charles (Henry B. Walthall) lelkesen indul háborúba és rövidesen veszélyes küldetést kap futárként. A szíverősítőként bevitt rövid azonban beüt és részegen tántorog haza a fontos levéllel. Húga, Agnes, bátyjának álcázva magát tüstént beugrik a helyére teljesíteni a küldetést... Spoiler: Agnes-t lelövik, Charles-t hősi halottnak hiszik, az anya (Grace Henderson) szégyenében fiát örök szobafogságra ítéli, hogy ne tudódjon ki a titok. A történet a népszerű déli gótikus novellákra hajaz, több nincs benne. Megvalósításában nagyobb költségvetésűnek tűnik az eddigieknél hála a háborús jeleneteknek, amelyek egész közel hozzák a puskaporos harcokat. Griffith már érezhetően magasabb szintet képvisel a narratívában több másik kortáts filmnél, ezek a rövidfilmek már csak itt-ott "ósdiak", simán beleférnek a némafilmes korszakba.

Érdekességek:

- Korábban láttuk: Henry B. Walthall (The Mended Lute, A gabonatőzsde spekulánsai, Egy nemzet születése), Grace Henderson (A gabonatőzsde spekulánsai), Edwin August (Aranypolgár), John T. Dillon és Frank Evans (A Pig Alley testőrei), Gladys Egan (Dollie kalandjai, The Country Doctor, The Unchanged Sea), Alfred Paget (A Pig Alley testőrei, Türelmetlenség, The Unchanged Sea)
- Joseph Graybill (az egyik kérő) 26 évesen, 1913-ban hunyt el betegségben, talán alkoholmérgezésben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1515040722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása