Artúr filmélményei

Kimentés a sas fészkéből (1908)

2019. július 03. 07:53 - Liberális Artúr

Rendezte: J. Searle Dawley
Műfaj:
akció, dráma
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1908, Egyesült Államok
Hossz: kb. 6 perc
IMDB:
5,7
Ajánlott írás
: http://1000misspenthours.com/reviews/reviewsn-z/rescuedfromaneaglesnest.htm
Műsoron: -

Előzmények: Az Egyesült Államokban Edisonhoz és köréhez (Dickson, Heise, White, Porter) kapcsolódik a film megszületése. Ehhez a körhöz tartozott Dawley (1877-1949) is, aki 1907 óta rendezett filmeket Edisonnak, fő dobása a már korábban tárgyalt Frankenstein volt.

A film: A történetben egy favágó csecsemőjét elragadja egy sas, aki azonnal a megmentésére indul, amint feleségétől megkapja a hírt. Technikailag kevésbé érdekes, a sas még egészen realisztikus egyébként, a díszletek láthatóan festettetek, kár hogy nem a film egészét forgatták a természetben. Ami számomra érdekesebb volt, hogy a sztori itt már egészen fejlett. Hagy időt az események kibontakozására (pl. a favágók viszonylag hosszan vágják a fát, ami semmit nem tesz hozzá a cselekményhez), amitől a történetvezetés egész modernnek hat már. Noha (majdnem) egyidősek, még messze nincs A gabonatőzsde spekulánsai színvonalán, de érezhetően fejlettebb a Melies-féle trükkfilmeknél.

Érdekességek

- Korábban láttuk: Henry B. Walthall (A gabonatőzsde spekulánsai, Egy nemzet születése)
- Griffith ennek a filmnek köszönheti filmes karrierjét, hiszen itt kapott színészi feladatot (ő az apa). Már ebben az évben rendezni kezdett.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2114922438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása