Artúr filmélményei

The Evidence of the Film (1913)

2019. december 04. 13:55 - Liberális Artúr

Rendezte: Lawrence Marston, Edwin Thanhouser
Műfaj:
krimi, néma, rövid
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1913, Egyesült Államok
Hossz: kb. 15 perc
IMDB:
6,2
Ajánlott írás:
http://www.loc.gov/static/programs/national-film-preservation-board/documents/evidence.pdf
Műsoron
: -

Előzmények: A Thanhauser stúdiót, korának egyik legsikeresebbjét, 1910-ben alapította a színházi producer Edwin Thanhauser (1865-1956), amely legnagyobb sikereit 1911-1917 között érte el a Florence La Badie színésznő neve által fémjelzett filmekkel. A másik rendező, Lawrence Marston (1857-1939) színházi rendezőből a Dickson-féle Biograph-nál kezdett filmezni, de a filmes karrierje messz enem olyan számottevő, mint a színházi. Thanhauserék a csőd után inkább elégették filmjeiket, minthogy drágán tárolják; az unoka volt az, aki az 1980-as években nekilátott összeszedni az esetleges fennmaradt példányokat.

A film: A történetben egy bróker le akarja nyúlni ügyfele pénzét és egy postásfiúra kenni az ügyet, a csomagcsere azonban épp egy filmfelvétel előtt történik... Nem tudom hova tenni a filmet, semmilyen szempontból sem érzem kiemelkedőnek. A sztori különegessége, hogy belekerült a filmkészítés, de ilyet már láttunk; megvalósításában is ugyanez van, szerepel benne egy mozi, de ez se új. Egyébként a sztori kiszámítható, nincs benne mélység, a képek pedig statikusak.

Érdekességek:

  • Florence La Badie 1917-ben hunyt el autóbalesetben 29 évesen, karrierje csúcsán, ezzel ő tudhatja magáénak az első tragikus váratlansággal derékba tört sztárlétet.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7315335990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása