Artúr filmélményei

The Mothering Heart (1913)

2019. december 05. 14:19 - Liberális Artúr

Rendezte: D. W. Griffith
Műfaj:
dráma, rövid
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1913, Egyesült Államok
Hossz: kb. 25 perc
IMDB:
6,4
Ajánlott írás:
-
Műsoron
: https://port.hu/adatlap/film/tv/the-mothering-heart/movie-42322

Előzmények: Az Egyesült Államokban Edisonhoz köthető a film kifejlesztése, Dickson végezte el számára a munkát, aki 1895-ben ott is hagyta hogy saját céget alapítson. A már jó ideje színészként próbálkozó Griffith itt kapta meg 1908-ban az első filmszerepét a Kimentés a sas fészkébőlben, és még ebben az évben megbízták az első rendezésével.

A film: A történetben a lány (Lillian Gish) annyira szeretne már gyereket, hogy kcsit felelőtlenül hozzámegy udvarlójához (Walter Miller). Kezdetben szegényes körülmények között élnek, de aztán a férj tehetőssé válik és már szívesebben mulatja az időt éjszakai bárokban, mint otthon... A történet nem túl érdekes, egy rossz útra tért férfi és egy egyedül maradt anya érzelmi viszontagságai, bár megfelelő hangulatban betalálhat a tragikus végkifejlet. Ami érdekesebb, az a színjáték és az azt megtámogató kamera, ugyanis itt már elég sok időt és lehetőséget kap Gish arcjátéka. Na nem olyan kifinomult még, mint napjainkban, nem is közeli, de jól látható és hagyják, hogy egyik érzelemből átmenjen a másikba szavak nélkül, illetve egy ponton jelképes megnyilvánulás is teret kap, amikor frusztráltságában rózsabokrokat ver szét. Érik a filmművészet, na.

Érdekességek:

  • Korábban láttuk Griffith-filmeken kívül: Lillian Gish (Párbaj a napon, A vadász éjszakája), Charles Murray (Reménytelen szerelem), Donald Crisp (Hová lettél drága völgyünk), Dell Henderson (Igazi áldás, Kár volt hazudni), Mae Marsh (Érik a gyümölcs, Hová lettél drága völgyünk, A nyugodt férfi, A palást, Csillag születik, Az üldözők), W. C. Robinson (Nagyvárosi fények)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7915339030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása