Artúr filmélményei

Szegény Pierrot (1892)

2020. január 05. 13:49 - Liberális Artúr

Rendezte: Charles-Emile Reynaud
Műfaj:
animáció, rövid
Főbb szereplők:
-
Megjelenés: 1892, Franciaország
Hossz: kb. 4 perc
IMDB: 6,5 pont
Ajánlott írás: https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2011-0010_m_toth_eva_mozgokeptortenet_1/ch03s02.html

Előzmények: A korai, végül "elhalt" feltalálók között volt a francia Charles-Emile Reynaud (1844-1918) gépszerelőként és fotósként kezdte, szabadidejében ismeretterjesztő diavetítéseket tartott, ebből nőtte ki végül magát 1877-ben az első szabadalmaztatott vetítőgépe, amiből később sikerült 1888-ban filmes rendszert, a Theatre Optique-ot kifejlesztenie. Első nyilvános előadását 1892-ben tartotta a kézzel tekerhető készülekkel, ami az évtized végéig népszerű volt, de aztán elvesztette varázsát és Reynaud szegényen halt meg.

A film: A történetben Harlequin Columbine-nak udvarol, de közben hasonló szándékkal megérkezik Pierrot is... Egyszerű komédia, de azért felhívnám a figyelmet, hogy 1892-ben járunk és van történet. Ugyanakkor technikai szempontból lehet azon vitatkozni, hogy ez film-e, hiszen nem rögzít, hanem csak kézzel rajzolt ábrákat jelenít meg, ráadásul a mozgás elég darabos tud lenni, ez pedig egyáltalán nem volt újdonság a diavetítések korszakában. Viszont első volt a perforált film használatában vagy abban, hogy külön vetítette a hátteret és a mozgó karaktereket, ami később vált standarddá.

Érdekességek:

  • Columbine, Harlequin és Pierrot hagyományos angol komédiakarakterek, akik az olasz megfelelőikből fejlődtek ki.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4615392696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása