Artúr filmélményei

Oroszországból szeretettel (1963)

2020. november 13. 23:53 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Terence Young
Műfaj: kém
Főbb szereplők: Sean Connery
Megjelenés: 1963, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,4
Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/james-bond-oroszorszagbol-szeretettel-from-russia-with-love/movie-16871

Cselekmény: A FANTOM nevű bűnszervezet bosszút akar állni egy korábbi akicójáért a brit titkosügynökön, Bondon (Sean Connery), amihez egy sakknagymestert kér fel. A terv a következő: Isztambulba csalni egy csinos nő (és egy szovjet kódfejtő gép) ígéretével a nőcsábász hírében álló Bondot, összeugrasztani a hidegháborús feleket, majd e káoszban a megfelelő pillanatban egy erre a célra kiképzett bérgyilkossal (Robert Shaw) végezni vele és elvenni tőle a kódfejtőt. Bár a britek tudják, hogy csapda, nem tudnak ellenállni a kódfejtőnek, így Bond Isztambulba utazik. Rövidesen bomba robban a britek irodájában, majd egy cigánytábornál csapnak össze a hidegháborús felek...

Téma: Ez egy James Bond-film, nincs téma. Nők, pasik, szerelem, szex, akció, fordulatok, kütyük, egzotikus helyszínek, luxus cuccok. De egyelőre még nem szélsőségesen szerepeltetve, viszonylag életszerű.

Tartalom: Meglepő jelenettel nyitunk, Bondot megölik. Na jó, nem őt, csak egy hasonmását, de megadja az alaphangot, hogy nem a főszereplőre igenis komoly veszély leselkedik, hiszen ezúttal nem is egy akciót kell végrehajtania, hanem ő maga a célpont. A tervet megismerjük előre, de a részletek rejtve maradnak, így végig izgulhatunk, hogy sikerül-e keresztülhúzni a számításokat. Kötelező elemként Bond négy nőt is ágyba visz és legyőz mindenkit, legyen az egyetlen ember, egy csapat vagy egy helikopter. Mai szemmel kissé túl könnyen adnak ki információkat a titkosügynökök és persze nem végeznek vele, amikor könnyedén lehetne, de ez egy Bond-film. Nem szaporítom a szót, nincs értelmes szerkezete, jelképrendszee, karakterei, akció van.

Forma: Ahogy a tartalomnál, itt is erős az alaphang, a főcím ugyanis egy (majdnem) meztelen női testen jelenik meg; dörzsöltem is a tenyerem, hogy jön a gyermeteg, túlzásaiban szórakoztató Bond, ami részben így volt, de inkább nem. A nők tekintetében mindenképp, hiszen rögtön két szépségkirálynőt is kaptunk Miss Izrael és Olaszország személyeiben, de izmos férfitestekből sem volt hiány. Itt csendülnek fel először a klasszikus Bond-főcím hangjai, ami valóban ütős, bár nem tudom, hogy azért, mert mindenki ismeri vagy önmagukban is azok lennének. Az akciójelenetek mai szemmel kissé esetlenek már, de amennyire emlékszem, ezekben az években nem igazán volt még csak hasonló sem. Az egzotikus helyek, a luxus cuccok mindig menők, a kütyük már kissé kevesek lennének ma.

Élmény: Ez a sorban a második Bond-film. Mindenki az elsőhöz hasonlítja, hogy mennyivel jobb nála és hogy kialakította azokat a tualjdonságait, amin az összes többi film alapszik. Nos, én nem láttam az elsőt, ezért csak a harmadikhoz tudom hasonlítani, az viszont egészen más hagulatú volt, sokkal komolytalanabb; az első film jellemzései alapján ez lehetett az átmenet. Önmagában  2020-ból nem különösebben kiemelkedő, de elhiszem, hogy hatvan éve nagyon menő lehetetett.

Érdekességek

  • Korábban láttuk:
    • Sean Connery (Goldfinger, Marnie, Tűzgolyó, Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag)
    • Pedro Armendariz (A prostituált, Enamorada, A gyöngy)
    • Barbara Jefford és Anthony Dawson (Tűzgolyó)
    • Robert Shaw (A nagy balhé, Cápa)
    • Bernard Lee (Goldfinger, Tűzgolyó)
    • Walter Gotell (Afrika királynője)
    • Nadja Regin (Goldfinger)
    • Lois Maxwell (Diadalmas szerelem, Goldfinger, Tűzgolyó)
    • Aliza Gur (A tízparancsolat)
    • Eric Pohlmann (A harmadik ember, Tűzgolyó)
    • Desmond Llewelyn (Kleopátra, Goldfinger, Tűzgolyó)
    • Peter Bayliss (Piros cipellők)
    • Peter Madden (Doktor Zsivágó, Az üzenet)
    • Michael Culver (Tűzgolyó, Csillagok háborúja)
  • Sean Connery és Barbara Jefford is idén hunytak el 90 évesen; Pedro Armendariz épp a film megjelenésének évében lőtte agyon magát betegsége miatt; Nadja Regin tavaly hunyt el 87 évesen.
  • Még életben van: Michael Culver (82), Aliza Gur (80), Elizabeth Counsell (78)
  • Fred Haggerty (1918-2002) magyar, budapesti születésű, többnyire kaszkadőrként dolgozott a színjátszás mellett, több infót nem találtam róla.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1616284114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása