Artúr filmélményei

Goldfinger (1964)

2016. szeptember 15. 00:21 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Hamilton, Guy
Műfaj:
kém
Főbb szereplők:
Sean Connery

Megjelenés: 1964, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,8 pont
Előzetes: https://youtu.be/MA65V-oLKa8
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/james-bond-goldfinger-goldfinger/movie-16861

Tartalom

Bond, a brit titkosügynök (Sean Connery) sikeres akció végrehajtása után újabb küldetést kap: meg kell figyelnie az aranycsempész Goldfingert. Behatolván szállodai szobájába egyrészt rájön hogy Goldfinger csal a kártyajátékban, másrészt ott találja barátnőjét, Jillt, akit pillanatokat alatt elcsábít. Enyelgésük alatt azonban valaki leüti Bondot, és mire magához tér, Jill aranyba fojtva fekszik az ágyon, holtan. Követi Goldfingert Svájcba és rátalál titkos üzemére, ahol az aranyat kínai munkásokkal megolvasztatja, hogy autójába öntve elrejthesse. Bond közben meghallja Goldfinger nagyszabású tervének, a Grand Slamnek a fedőnevét, és bár elkapják, Goldfinger jobbnak látja életben hagyni ideiglenesen, miután a kém elhiteti vele, hogy a brit titkosszolgálat tud a tervről. Svájcból Fort Knoxba, az amerikai aranytartalékot őrző katonai bázis közelébe repülnek...

Ez a történet talán az eddigi legfelszínesebb az elmúlt másfél év négyszáz története közül. Nem moralizál, nem üzen, még a cselekménybe se lehet belemagyarázni semmi minimális témát. Egyszerűen annyit láthatunk, hogy Bond hogyan végzi el nagy szerencsével a rá bízott feladatot.

Megvalósítás

In media res vágunk bele a történetbe, hogy felvezessék Bondot és képességeit, innentől pedig folyamatosak a fordulatok, amelyek ugyan váratlanok, de nem igazán okoznak nagy meglepetést. Meglehetősen váratlanul kerülnek képbe, majd tűnnek el örökre egyes karakterek. (És akkor tegyünk egy nagy kitérőt. Ez az első Bond-filmem, így nem ismerem a világát, de utánaolvasva az volt az érzésem, hogy nem is igazán akarja magát komolyan venni. Az eddigi normális filmekhez képest ugyanis eszméletlenül blőd és gagyi volt több dolog. Azt tudtam, hogy Bond nőcsábász, de arra nem számítottam, hogy minden nő fürdőruhákban fog megjelenni, a neveik beszédesek (Pussy!) és hogy két mondat után bármelyik vadidegennel már az ágyban hempereg.Elvileg ez a film jelentette számos visszatérő motívum kezdetét, mint a kütyüket, a Martinit, a Bond-lány halálát... stb. Azt is kiemelik mindenhol, hogy Bond itt már nem szuperhős, hanem emberi gyengeségekkel bíró ügynök. Szóval a kitérőmmel csak arra akartam utalni, hogy nem ismerem a Bond-világot, de szüzen nézve halál gagyinak tűnt, szinte paródiának - ld. a géppuskás nagyit. Teljesen abszurd, szinte már A mandzsúriai jelölttel vetekszik.)

Képileg nem sok érdekesség van benne, sőt: a vetített hátterek, a jól látható gyorsítások, a kaszkadőröket kiváltó vágások mai szemmel nézve nevetségesek. Talán még a főcím a legérdekesebb, melyben női testre vetített filmbéli jeleneteket láthatunk. Mindez egy abszolút jellegzetes és erős főcímdallal megspékelve szerintem a film fénypontja. E harmadik Bond-film úttörő volt költségvetésében és bevételeiben is; ennek következtében lehetővé vált, hogy az amerikai jeleneteket Amerikában, a svájciakat Svájcban vegyék fel (külön pacsi a fordítóknak, amiért képesek voltak Genevát Dzsenevának fordítani Genf helyett...). A kütyük lehettek volna még izgalmasak, de látszott, hogy az egész csak arra volt jó, hogy egy autós jelenetben ellőjenek mindent. Egy ügyesebb alkotó elosztotta volna ezeket más-más részekhez.

Élmény

Úgy érzem időrendben kellett volna haladom a Bond-filmekkel, mert így szinte sokkoltak a képtelenségei. Nem volt izgalmas, sem igazán fordulatos, sőt ha nem tudom, akkor azt hihettem volna, hogy egy James Bond-paródiát nézek. Ha előre tudom, hogy ezek ilyen filmek, akkor lelkileg is így állok hozzá és hátradőlve várom az autókat, puskákat, csöcsöket.

Érdekességek

- Színészek, akiket láthattunk korábban: Sean Connery (Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag), Bernard Lee (A harmadik ember), Lois Maxwell (Diadalmas szerelem), Michael Mellinger (Gladiátor), Richard Vernon (A szolga, Egy nehéz nap éjszakája), Gerry Duggan  (A szolga)
- Még életben vannak: Sean Connery (86), Honor Blackman (91), Shirley Eaton (79), Tania Mallet (75), Margaret Nolan (72)
- Sakata eredetileg olimpiai ezüstérmes súlyemelő, később birkózó volt.
- Guy Hamilton rendező idén hunyt el 93 évesen, összesen négy James Bond filmet rendezett. Fleminghez, a regények írójához hasonlóan szintén a hírszerzésnek dolgozott.
- Fleming 12 Bond-regényt írt. A Goldfinger bemutatóját már nem érte meg, egy hónappal előtte szívrohamban elhunyt.
- Burt Kwouk szintén idény hunyt el 85 évesen
- A film a címét a magyar Goldfinger Ernőről kapta, aki kiállhatatlan építész hírében állott.
- Az amerikai aranytartalék jelenleg mintegy 4,6 tonna 180 milliárd dollár értékben.

Következik: Zeneszalon

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6112698679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2021.09.18. 11:23:55

Egyetértek, a főcím a legérdekesebb :)
süti beállítások módosítása