Artúr filmélményei

Apokalipszis most (1979)

2015. február 16. 00:42 - Liberális Artúr

Rendezte: Coppola, Francis Ford
Műfaj:
háborús
Főbb szereplők:
Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall

Megjelenés: 1979, Egyesült Államok
Hossz: kb. 3,5 óra
IMDB: 8,5 pont
Előzetes: https://youtu.be/IkrhkUeDCdQ
Ajánlott írás: -
Mikor láthatóhttp://port.hu/adatlap/film/tv/apokalipszis-most-rendezoi-valtozat-apocalypse-now-redux/movie-57587

Tartalom

A vietnámi háború alatt egy szépreményű ezredes (Marlon Brando) eszét veszti, és önálló akciókba kezd. A vezérkar, többek közt G. Lucas (Harrison Ford - értitek, G. LUCAS), megbízza Willardot (Martin Sheen), hogy tegye el az ezredest láb alól. Egy kis hajón a folyón felfelé útnak indul néhány mitsem sejtő katona társaságában. (Egyikük Laurence Fishburne, akit fel nem ismertem volna... ) Hosszú út után végül megérkeznek az ezredes táborába...

Az út természetesen metaforikus, mint minden road movie. Meg kell szabadulnunk sok mindentől, mire eljutunk a végső célig, és hogy megérthessük az ezredest annak ellenére is, hogy kevés konkrétumot tudunk meg róla. Ez az út az ember mélyére vezet, aki egyszerre képes szeretni és ölni.

Képi világ

Az elsődleges megoldás itt a játék a fénnyel és sötétséggel, elsősorban villanások formájában, amihez tökéletes ürügyet biztosítanak a robbanások. Gyakran csak egy-egy pillanatra feltűnő arcot látunk, egy semmiben lebegő fejet; különösen a film végén hasznos ez, mivel egészen misztikus, lidércszerű látomássá teszi az ezredest. Vicces, de ennek prózai oka volt: Brando túlságosan meghízott a karakteréhez, így nem mutathatták a testét.

A zene ezúttal nem a filmhez készült; különféle darabokat használtak el, mint pl. a híresen ehhez a filmhez kapcsolódó "A valkűrök lovaglását" vagy a pszicho-trippünkhöz tökéletesen illő, korhű Doors-számot.

Élmény

Ez a film egy pszichedelikus utazás, talán még inkább mint a Sárga tengeralattjáró. Egy rossz álom, ami néhol keserűen humoros, és egyre inkább álomszerűvé válik. Bár állítólag nagyon is élethűen mutatja be a vietnámi háborút, a rendező rendezőként való rövid feltűnése a film elején azonnal fura, kicsavart nézőpontba helyez minket. Az igazi katarzis sajnos elmarad, de a vége így is nagyon erős. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy ez a film volt az egyik első olyan film, ami a vietnámi háborút a maga valójában, kritikusan mutatta be (amit sajnos mai fejjel már nem élhetünk át), akkor érthető, miért volt nagy hatással a nézőkre a maga idejében.

Érdekességek

- A film alapjául szolgálnak Conrad: A sötétség mélyén c. könyve és Herzog: Aguirre, Isten haragja c. filmje.
- A forgatás a filmhez mérhetően legendás, tele rögtönzésekkel, folyamatos kábítószer-mámorral (Dennis Hopper nem véletlenül hozta olyan jól a hippit), Martin Sheen szívrohamával, valódi holttestekkel. Erről itt lehet bővebben olvasni.
- Charlie Sheen is feltűnik a filmben statisztaként. A Nagy Durranás egyik jelenete mától sokkal viccesebb ;)
- A filmben szereplő playmate-ek valóban a kor playmate-jei voltak.
- Eredetileg George Lucas rendezte volna a filmet a hetvenes évek elején, valódi háborús környezetben.

Kedvenc

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3912699549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása