Artúr filmélményei

Robin Hood kalandjai (1938)

2015. március 21. 11:01 - Liberális Artúr

Rendezte: Curtiz, Michael - Keighley, William
Műfaj:
kaland
Főbb szereplők:
Errol Flynn, Olivia de Havilland, Basil Rathbone, Claude Rains

Megjelenés: 1938, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 8,0 pont
Előzetes: https://youtu.be/BpqR6Ca-LL8
Ajánlott írás: -
Mikor láthatóhttp://port.hu/adatlap/film/tv/robin-hood-kalandjai-the-adventures-of-robin-hood/movie-59470

Tartalom

A 12. századi Anglia uralkodója külföldi fogságba esik, így a hatalom öccse, János (Claude Rains) kezébe kerül. János Anglia két nagyobb népe közül a normannok javára elnyomja a szászokat, akik végül Robin Hood (Erol Flynn) és szerelme, Lady Marian (Olivia de Havilland) mögött sorakoznak fel az uralkodó ellen.

A Robin Hood legenda az egyik legnépszerűbb angolszász téma, már 1908-ban is készült film az igazságosztó bandita tetteiről.

Megvalósítás

Imádom a technicolor-filmeket (lásd még: Óz, a nagy varázsló, A bagdadi tovaj), sokkal élénkebbek a színek, és ettől kellemesebb rájuk nézni. A régi csúcsfilmek másik nagy erénye, hogy a digitális utómunka helyett kosztümökre, kellékekre és tömegjelenetekre mehetett a pénz. De láttam ám egy kreatívabb megvalósítást is, amikor a harcoló feleknek csak az árnyakait mutatták:

A történetvezetés kicsit esetlen volt, mint amikor túl sok információt akarnak megosztani a nézővel, és sem a karakterek, sem a történet nem voltak túl érdekesek, de ezt ellensúlyozta a sok izgalom és a humor.

Élmény

Szórakoztató, de nem több.

Érdekességek

- A magyar származású rendező, Kertész Mihály állítólag olyannyira nem szívlelte Errol Flynt, hogy a forgatás során valódi kardokat is küldött ellene, hadd fájjon neki...
- Talán közismert, de nem árt eleget hangsúlyozni: a valóságban Richárd korántsem volt az a tökéletes uralkodó, aminek a legendák láttatják. Nem sokat foglalkozott országával, inkább háborúskodott. Később azért János is rászolgált a mai rossz hírére, de történelmileg fontosabb esemény fűződik a nevéhez: a Magna Charta.
- Robin Hood története nagyjából a 19. században érte el mai formáját, amiben jelentős szerepet játszott az Ivanhoe is.
- Az ezeréves tölgy, amely a sherwoodiak bázisául szolgál, még a mai napig él.
- Olivia de Havilland még él és virul, 98 éves :) Nem mellesleg játszott az Elfújta a szélben is. Utoljára 1979-ben szerepelt mozifilmben.
- A Jánost alakító Claude Rains később szerepelt a Casablancában és az Arábiai Lawrence-ben is.
- A Little John alakító Alan Hale feltűnik az Ez történt egy éjszaka c. filmben is.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4112699521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro 2017.07.16. 23:54:03

Nekem is nagyon tetszik a technicolor filmek színvilága! Ez az Errol FLynn viszont egy pojáca szerintem... :)
süti beállítások módosítása