Artúr filmélményei

Francia kapcsolat (1971)

2015. április 19. 08:55 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Friedkin, William
Műfaj:
akció, dráma, thriller
Főbb szereplők:
Gene Hackman, Fernando Rey, Roy Scheider, Tony Lo Bianco, Marcel Bozzuffi

Megjelenés: 1971, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,8 pont
Előzetes: https://youtu.be/T76K3RxJY0A
Ajánlott írás: -
Mikor láthatóhttp://port.hu/adatlap/film/tv/francia-kapcsolat-the-french-connection/movie-8349

Tartalom

Doyle (Gene Hackman) és Russo (Roy Scheider) new yorki rendőrök, területük a kábítószer. Többnyire piti bűnözőkkel gyűlik meg a bajuk, amíg nem akadnak egy nagyobb tétel nyomára egy francia beszállítótól (Fernando Rey). Kitartó munkával, az erőszaktól sem visszariadva végül sikerül felgöngyölíteni az ügyet, de el is kapják a tetteseket?

Megvalósítás

A film afféle dramatizált dokumentumfilm akar lenni; újdonsága abban rejlett, hogy a rendőrök munkáját olyannak akarta megmutatni, amilyen: nincs benne finomkodás, a karakterek sem szentek egyáltalán, sőt...

Érdekesek voltak a színek, a rendező gyakran egészen átszínezte a filmet hangulata szerint a fényekkel néhol pirosra, néhol kékre, néha színesre, a hideg utcákat szürkére, a végén pedig szinte már fekete-fehér volt.

Élmény

Gyors tempójú, szinte megállás nélküli akciófilm. A rendőrségi munka ennyire realisztikus ábrázolása 40 évvel ezelőtt bizonyára újszerűnek hatott, és bár ma sem unatkozunk a film alatt, ezt a varázsát - legalábis a szememben - már elvesztette.

Érdekességek


- A történet valós, egy hatvanas évekbeli drogfogás alapján készült. Még főszereplőket ihlető detektívek, Eddie és Sonny is szerepet kaptak a filmben, és később ezen a pályán maradtak. Sonny Grosso még a Keresztapában is feltűnt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1612699493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása