Artúr filmélményei

A burzsoázia diszkrét bája (1972)

2015. április 24. 22:06 - Liberális Artúr

Rendezte: Bunuel, Luis
Műfaj:
szürreális
Főbb szereplők:
Fernando Rey, Paul Frankeur, Delphine Seyrig, Bulle Ogier, Stephane Audran, Jean-Pierre Cassel, Julien Bertheau, Milena Vukotic, Maria Gabriella Maione, Claude Pieplu, Muni

Megjelenés: 1972, Franciaország
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 8 pont
Előzetes: https://youtu.be/GJ7m-Jb4a5g
Ajánlott írás: -
Mikor láthatóhttp://port.hu/adatlap/film/tv/a-burzsoazia-diszkret-baja-le-charme-discret-de-la-bourgeoisie/movie-296

Tartalom

Egy felsőosztálybeli társaság vacsorázni érkezik, de rossz időpontban érkeznek. Étterembe mennének, de az üzletvezető épp akkor halt meg. Másnap újra próbálkoznának, de elkerülik egymást a házigazdával. Amikor végre egy asztalhoz ülnek, a hadsereg szállja meg a házat...

Nézzétek el, de nem igazán tudom elmesélni a film tartalmát. Több szálon fut a cselekmény, ráadásul ezek a szálak rövidek vagy zsákutcába vezetnek, miután kiderül, hogy nem a valóságban estek meg. Sajnos a leírások sem könnyítik meg a dolgom, egyik sem magyarázza el igazán, mi folyik itt.

Az nyilvánvaló, hogy egyfajta társadalomkritika szerepel benne az uralkodó osztályokról (papság, katonaság, "nemesség"), nagyon sok apró, karikírozott mozzanat árulkodik képmutatásukról. Van azonban mélyebben benne érzésem szerint egy egzisztencialista vonulat is, de ezt a részét még nem bírtam megfejteni pontosan. (Úton haladó társaság, szellemek, anyák, halál, gyilkosságok... stb.)

Megvalósítás

Technikailag számomra nem túl érdekes a film. A szerkezete tér el valamelyest az átlagostól azzal, hogy nincs fő cselekmény. Az összekötő kapocs a társaság törekvése a vacsorára, de ezt rendre megszakítja valami. Emellett több epizodikus jelenet szerepel valamilyen álommal vagy visszaemlékezéssel. Kicsit A játékszabályra emlékeztet, ahol szintén nem volt jelen erős központi cselekmény, inkább az elit bemutatása volt a középpontban.

Élmény

A film sok tekintetben abszurd, akár lehetett volna a Monty Python-sorozat része is, ha szatírikus helyett inkább vicces lett volna. ugyanakkor túlságosan széttagolt, hiányzik a katartikus élmény.

Érdekességek

- A társaság központi figurája a kábítószercsempész nagykövet, akit a Francia kapcsolatból is ismert Fernando Rey alakít.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2812699485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása