Artúr filmélményei

Avatar (2009)

2015. július 11. 10:38 - Liberális Artúr

Rendezte: Cameron, James
Műfaj:
sci-fi
Főbb szereplők:
Sam Worthington, Zoe Saldana, Stephen Lang, Michelle Rodriguez, Giovanni Ribisi, Joel David Moore, CCH Pounder, Wes Studi, Laz Alonso

Megjelenés: 2009, Egyesült Államok
Hossz: kb. 3 óra
IMDB: 7,8 pont
Előzetes: https://youtu.be/5PSNL1qE6VY
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/avatar-avatar/movie-104833

Tartalom

A nem túl távoli jövőben létezik egy bolygó, ahol az emberek számára rendkívűl értékes ásvány van. A bányászat azonban nem egyszerű, mert a bolygó őslakosai, a na'vik teljes harmóniában élnek a bolygó élőlényeivel, amelyek mind összeköttetésben állnak egymással, így nem túl üdvös a környezepusztító emberi tevékenység. A bolygón a bányász cég és biztonsági emberei mellett tudósok is vannak, akik kutatni és kommunikálni próbálnának a na'vikkal. Ekkor érkezik a bolygóra Jake, a lebénult katona, aki szerencséjének közönhetően kap egy új, mesterséges na'vi testet hogy segítse a kutatásokat. A bányász cég türelme azonban véges, erőszakkal akarják kényszeríteni az őslakosokat együttműködésre.

A történet meglehetősen sablonos, elég hasonlót láthattunk már húsz évvel korábban Camerontól is A bolygó neve: Halálban. A békés együttélést hirdeti a természet törvényei szerint. Adott a na'vi faj, akik afféle megvilágosodott, harmóniában élő emberek, és ezzel szemben áll az emberi faj, akik a természeten kívül élnek, kicsi kártevők. Ebből még kerekedhetett volna egy egész szép, lírai történet, de hollywoodi módra erővel kellett győzni az emberek felett, mi pedig annál tapasztaltabbak vagyunk már, hogy ne tudjuk, hogy az emberek visszajönnek rövid időn belül és szanaszét fogják bombázni a bolygót.

Megvalósítás

Először is leszögezném, hogy a filmet nem 3D-ben néztem, ugyanakkor emlékeim szerint, amikor moziban láttam, akkor sem volt rám különösebb hatással a látvány. Pedig a legelső dolog, amit mindig kiemelnek a filmmel kapcsoalatban, sőt, szinte egyetlen erényeként tálalják, az a 3D-s látvány. A film nagyobb része animált. Nem mondom, hogy csúnya, és azt sem, hogy nem hat elég realisztikusan - de egyelőre nem érzem, hogy az animálás felérne a valós kellékekkel. A Csillagok háborújában is elégedetlen voltam a számomra gyakran gagyinak ható maszkokkal, de még így is valósabb érzést nyújtottak, mint az animáció.

A karakterek nem túl izgalmasak, az emberek teljesen egysíkúan gonoszok minden árnyalat nélkül, a na'vik pedig lehettek volna kevésbé emberiek. Szerintem nem volt kreatív ez az új világ. A jól megszokot, saját emberi környezetünket láthattuk kicsit másképpen. De hogy említsek pozitívumot is, nagyon szerettem az őslakosok (pozitívan) primitív voltára utaló állatszerű arcjátékot, mint pl. amikor dühös macskaként fújnak.

Élmény

A történet és az előadása túlságosan sablonos volt. A technikát úttörőnek mondják, és biztosan az is, de egyszerű nézőként nekem a végeredmény fontos, az pedig nem volt látványosabb más szemkápráztatásra épülő filmeknél.

Sokszor olvasom a Wikipedián, mennyire ügyelnek a részletekre a rendezők, legyen az történelmi vagy fantázia film. Maradéktalanul meg akarják valósítani elképzelésük, ami rengeteg pénzbe kerül, és a filmek sokszor így is megtérülnek. És valóban lenyűgöző látvány, amikor statiszták ezrei egyszerre szerepelnek, de valóban olyan fontos ez a film története és látványa szempontjából? Jobban elkápráztat egy nagyszabású tömegjelenet egy szép képnél? Hazavágná a történet illúzióját, ha korhű tóga helyett egy sima lepedő lenne a színészeken? Talán igen, és embere is válogathatja, de nekem egyre kevésbé tűnik fontosnak.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Sigourney Weaver (A bolygó neve: Halál, WALL-E).
- Giovanni Ribisi sógora Beck.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9612699343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása