Artúr filmélményei

Transformers: A bukottak bosszúja (2009)

2024. augusztus 25. 23:58 - Liberális Artúr

Rendezte: Michael Bay
Műfaj: akció, sci-fi
Főbb szereplők: Shia LaBeouf, Megan Fox, Josh Duhamel, Tyrese Gibson, Kevin Dunn, Julie White
Megjelenés: 2009, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2,5 óra
IMDB: 6,0
Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/transformers-a-bukottak-bosszuja-transformers-revenge-of-the-fallen/movie-100599

Cselekmény:

Az előző rész tartalmából: Cybertron bolygón polgárháború zajlik az Optimus (Peter Cullen) vezette Autobotok és a Megatron (Hugo Weaving) vezett Álcák között. A robotszerű lényeknek az Örök Szikra nevű doboz ad életet, ami a háború során pont a Földön köt ki, ahol a kamasz Samnél (Shia LaBeouf) köt véletlenül. Az alakváltó faj polgárháborúja így a Földön folytatódik, ahol Sam segítségével legyőzik az Álcákat és az óceán fenekére dobják maradványaikat, ám a harc közben az Örök Szikra és széttörik.

Két évvel később az emberek és az alakváltó Autobotok együtt vadásszák le a megmaradt Álcákat, miközben Sam elköltözik otthonról és megkezdi egyetemi éveit, de előtte még véletlenül talál a ruhái között egy darabot a Szikrából és miután véletlenül hozzáér, szimbólumokat kezd látni és vágni kezdi a tudományokat. Eközben a Szikra hadsereg által őrzött darabját megkaparintják az Álcák és felhasználva azt életre keltik Megatront, aki azonnal elkapja Samet, mert a Szikra doboza ugyan elpusztult, de az csak egy doboz volt, a Szikra lényege Sambe került...

Téma: ...vagyis nem a lényege, csak... izé... valamijei. Nem tudni, mert a történet meglehetősen következetlen. De ha nem lenne az, akkor sem voltak fő motívumai; lehettek volna, de nem voltak. Marad tehát a szokásos szórakoztató oldala.

Tartalom: A történet három-négy szálon fut: az Álcák eredettörténetének rövid felvillantásával kezdünk, de ez majd csak a sztori vége felé lesz rendesen elmondva. Lenne egy politikai emberi-alakváltó konfliktus, de ez csírájában elhal. Nagyobb hangsúlyt kap Sam története, aki szeretne normális életet élni, de az emberiséghez hasonlóan ő sem húzhatja ki magát a konfliktus alól. Itt bukik ki a forgatókönyv gyengesége (mentségképp, épp írósztrájk volt és gyakorlatilag rendes forgatókönyv nélkül vágtak bele), mert nem sokat látunk ebből az átlagos életből, és azt is feszes tempóban, sok humorral mutatják be, mintha akció lenne. A legrosszabb az volt, amikor Optimus és Sam teljesen váratlanul és felvezetés nélkül erről folytattak egy párbeszédet, de nem értjük, mit akart Optimus és hogy Sam miért nem akar segíteni, mert ezzel kapcsolatban semmi nem hangzott el. A fő szál természetesen maga az akció, az alakváltók harcai. Karakterekről, jellemfejlődésről nem nagyon beszélhetünk, pedig ott vannak a csírái a románcnak, a felnőtté válásnak, az elengedésnek, erkölcsi dilemmáknak... stb., de nem igazán kezdenek ezekkel semmit. A humor meglepően alpári és bugyuta, ami néhol jó, de inkább erőltetett.

Forma: Az elején gyűlöltem a Bay-stílusú, kapkodó kamerát és sok vágást, de szerencsére ez alábbhagyott idővel vagy talán csak alkalmazkodott hozzá a szemem. A kamera folyamatosan mozog, szokatlan szögekből vesz, ami dinamizmust ugyan ad, de tök felesleges azoknál a jeleneteknél, amelyekben nincs akció vagy zaklatottság. Különösen a harcjeleneteknél bosszantó, mert ahogy legutóbb, most sem tudom megkülönböztetni az alakváltókat egymástól, és ezen csak ront, ha a kameramozgás miatt azt se tudom, hol vagyok. Mindjárt sokkal látványosabb, amikor távolról, kevésbé dinamikusan veszik a jeleneteket. A film nézése közben felmerült bennem, hogy 3D-ben ez sokkal látványosabban működhet, erre a Wikipedián olvasva kiderült, hogy Bay ennek kifejezetten ellene volt. A színészek karaktereik hiányosságaiból adódóan nem tudtak teljesíteni, a zene állítólag kiváló, de nekem nem ütötte át az ingerküszöböm.

Élmény: A Transformers-ről (2007) nem voltam jó véleménnyel, A kihalás korán (2014) viszont már a szándékos túlzás jeleit fedeztem fel, és ezért élveztem. Ez a rész az elsőhöz áll közelebb, talán a gyengébb forgatókönyv miatt még rosszabb is. Nem élvezhetetlen, de párszor felkiáltottam fájdalmamban. A kritikusok is lehúzták. Persze mindenkinek megvan a saját ízlése és véleménye, de ez a film nemcsak a sorozat eddigi legsikeresebbje bevételi szempontból, hanem minden idők top 100 legnagyobb bevételű filmje között is ott van. Akkor ez most jó film?

Érdekességek

  • Korábban láttuk:
    • Shia LaBeouf, Megan FoxJosh DuhamelTyrese GibsonKevin DunnJulie WhiteGlenn MorshowerRobert Foxworth és Reno Wilson (Transformers)
    • John Turturro (Dühöngő bika, Szemet szemért, A halál keresztútján, A nagy Lebowski, Transformers, Batman)
    • Michael Papajohn (Pókember, A sötét lovag)
    • Peter Cullen (Ragadozó, Transformers)
    • Hugo Weaving (Babe, A mátrix, A gyűrűk ura, V mint vérbosszú, Transformers, Amerika kapitány)
    • Tony Todd (Szakasz)
    • Mark Ryan (A tökéletes trükk, Transformers)
    • Jess Harnell (Nemo nyomában, Transformers, WALL-E, Fel, Toy Story)
    • Charlie Adler (Aladdin, Transformers)
    • Frank Welker (Az elveszett frigyláda fosztogatói, Roger nyúl pácban, Szépség és a szörnyeteg, Aladdin, Az oroszlánkirály, Függetlenség napja, Transformers)
  • A Wikipediát olvasgatva feltűnt, hogy a repülőgép-múzeum neve az elég magyarosan hangzó Udvar-hazy. És valóban, annak ellenére, hogy még sosem hallottam róla, Udvarházy István (1946-) a világ egyik leggazdagabb embere repülőgép-kölcsönzőjének köszönhetően. 1956-os menekültként érkeztek meg Amerikába, a múzeumnak ő adományozott 66 millió dollárt a róla elnevezett részleghez.

Országinfó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8218472701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása