Artúr filmélményei

WALL-E (2008)

2015. június 11. 11:19 - Liberális Artúr

Rendezte: Stanton, Andrew
Műfaj:
sci-fi, vígjáték
Főbb szereplők:
Ben Burtt, Elissa Knight, Jeff Garlin

Megjelenés: 2008, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 8,4 pont
Előzetes: https://youtu.be/alIq_wG9FNk
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/beszeljunk-evarol-all-about-eve/movie-1689

Tartalom

A 29. századra a Földet ellepte a szemét, az emberiség elhagyta a bolygót. WALL-E típusú robotoknak kellene eltakarítani a szemetet, de mostanra már csak egy maradt. WALL-e neki tetsző tárgyakat ment meg a szemétből, pl. Rubik-kockát, növényt. Egy napon idegen robot érkezik a Földre, EVE, aki amint meglátja a növényt, az emberiséget szállító űrhajóra viszi a példányt, bizonyítandó, hogy a bolygó ismét lakható. Azonban nem mindenki akar visszatérni...

A történet alapvetése a szemétprobléma, ami már egyáltalán nem a jövő gondja. A másik fontos üzenet a fogyasztói lét kritikája, a túlzott függés a magunk teremtette világtól. A bibi ugyanott van ezzel, mint a Némó nyomában esetében: tök jó az üzenet, de csak felveti a problémát, nem mutat utat. A cselekményt WALL-E és EVE szerelme mozgatja, amitől egyrészt agybajt kapok, mert miért vannak egy robotnak emberi érzelmei (lásd még Csillagok háborúja), másrészt viszont a befejezés közel olyan meghatóra sikerült mint a Nagyvárosi fényekben.

Megvalósítás

A Némó nyomábanhoz hasonlóan látványos, csak itt nem a víz, hanem az űr a közeg (sajnos csak rövid ideig). Az elhagyatott Földön a rozsdaszínek dominálnak, az űrhajón az élénkebb színek letisztult stílusban, ezzel is érzékeltetve a kontrasztot. Nagyon kell figyelni, hogy az ember észrevegye a különlegesebb kameraszögeket, mert nem igazán vannak kihagsúlyozva, pedig több is van belőlük, csak túl gyorsan váltanak.

Érdemes még picit a hangokról beszélni, ugyanis emberi beszéd viszonylag kevés van a filmben, különösen az első felében, így a jobbfajta némafilmes filmeket idézi a történet. Egy pillanatra felcsendül még a 2001: űrodüsszeia zenéje is, illetve Auto a robotpilóta is egyértelmű utalás HAL-ra.

Élmény

A WALL-E animáció létére nnem követi a műfaj hagyományait, és nem olyan humoros, mint társai, de hasonlóan izgalmas. Ugyanakkor az ingerszegény első fele a filmnek WALL-E magánya miatt is inkább unalmas. Küllemben mindenképpen előrébb lépett, a témái azonban kibontatlanul maradtak.

Érdekességek

- Színészek, akikkel korábban már találkozhattunk más Pixar filmeken kívül: Ben Burtt (Csillagok háborúja, E. T., a földönkívüli), John Ratzenberger (Csillagok háborúja), Sigourney Weaver (A bolgyó neve: Halál)
- Stanton, a rendező itt is vállalt szerepet a Némó nyomábanhoz hasonlóan.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5912699403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása