Artúr filmélményei

A légy (1986)

2016. december 04. 00:53 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Cronneberg, David
Műfaj:
horror, sci-fi
Főbb szereplők:
Jeff Goldblum, Geean Davies, John Getz

Megjelenés: 1986, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,5 pont
Előzetes: https://youtu.be/F7xoyu08xNE
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/a-legy-the-fly/movie-7964

Tartalom:

Brundle (Jeff Goldblum) tudósként egy konferencián fut össze az újságíró Ronnie-val, és mivel bejön neki a nő, elhenceg titkos kutatásával, a teleportálással, és felajánlja neki, hogy kövesse a nagy találmány megszületésének folyamatát. Egy bibi van még ugyanis a géppel, amely az egyik oldalon szétbontja a teleportálandó dolgot, a másikon pedig összerakja: élőlényt nem sikerült még egészben átvinni. Ronnie főnöke és bunkón féltékeny exe dühösen figyeli a kettőst, és igaza is lesz, mert Ronnie és a tudós valóban egymásba szeretnek. Amikor végre sikerül élőlényt is teleportálni, lelkesedésében és Ronnie miatti féltékenységében önmagán is végrehajtja a kísérletet, egy dologgal azonban nem számol: egy légy vele utazott, a gép pedig értelemszerűen egy élőlényként kezeli a kettejüket. Brundle kezd egyre energikusabb lenni, ami már barátnőjét is aggasztja, végül megjelennek a fizikai jelei is az átalakulásnak...

Több témája is van a filmnek: az alapot nyújtó novella Kafka Átváltozásának hatására készült el, de idekeverni szerintem felesleges, mert nincs sok köze már hozzá magán az átváltozáson kívül. Mivel a film az 1980-as években készült, sokan az akkor viszonylag friss világjárványként pusztító AIDS-et látták bele Brundle lassú enyészetébe, de Cronenberg, a rendező ezt tagadta, szerinte - és a legtöbb kritika szerint is - itt az öregedésről van szó, ami visszafordíthatatlanul és kérlelhetetlenül lecsap mindenkire, és ettől lenne ijesztő igazán a történet. Természetesen megemlítendő a huszadik század egyik kérdése, a tudomány erkölcsi felelőssége is, hiszen Brundle feláldozza emberségét találmánya oltárán. Persze nem az én blogom lenne, ha nem látnék ezeken kívül bele valami tök banálisat: egy párkapcsolatot. Az átváltozás itt számomra egy elhidegülő kapcsolatot jelent Ronnie szemszögéből, alább kifejtem azt is, miért ezt láttam a legerősebb motívumnak.

Megvalósítás:

A történet eleje érdekesen elsietett, szinte az első képkockán már együtt beszélget Ronnie és Brundle és a románcuk kibontakozását sem láthatjuk, csak azt, amikor egymásnak egyesnek (én meg ugye az indokolatlan dalra fakadás mellett az indokolatlan szerelmet sem szeretem). Az alaphelyzethez még hozzátartozik Ronnie exének, Stathis-nak bemutatása, aki bunkó és féltékeny Brundle-re. Ezután jön a félresikerült kísérlet és a fokozatos testi-lelki átalakulás Brundle részéről. Ami szerintem fontosabb, hogy ez akkor következik be, amikor megrendül bizalma Ronnie-ban. Az addig jófej tudós egyre agresszívabbá válik, mígnem teljesen magáénak akarja tudni a nőt. Ezzel szemben Stathis ellentétes átváltozáson megy keresztül, hiszen kezdetben durván beleszól Ronnie magánéletébe, de ahogy komoly bajba kerül, egyre inkább védelmébe veszi. A teljesen átalakult Brundle személyében megtestesül a féltékenység és belemar Stathis-ba, akiben ez maradandó nyomokat hagy, de végül leküzdi. Tulajdonképpen lehet hogy Brundle Stathis kivetülése? Ronnie szerintem az igazi főszereplő, az ő révén fejeződik be a találmány, ő teszi teljes emberré Brundle-t, de miatta is válik szörnyeteggé, és végül neki kell lezárni az ügyet. Legjobb példája ennek a terhessége, hiszen egy szörny-gyerek mi mást jelenthetne, mint a nem kívánt terhességet egy szörnyeteg férfitől. Szóval valójában ez egy romantikus film :D

Képi világára a horror jellemző, sötét árnyalatú képekből áll, feszültségkeltő zenékkel, hirtelen vágásokkal, de azért messze nem olyan ijesztően, mint a Gonosz halott 2 esetében. A naturalisztikusabb jelenetek igazából teljesen hidegen hagytak, pedig tök valóságosan néztek ki, hál'istennek nem animáltak semmit, hanem még kellékekkel, maszkokkal dolgoztak. Brundle mint légy teljesen rendben van, megérdemelten nyertek érte Oscart, de nem találtam különösebben undorítónak. Goldblum a karakterének átalakulását is jól hozza, jellegzetes arca szépen megy át az átlagosból az őrültbe, miközben egy légy mozgáskultúráját is sikeresen veszi fel.

Élmény:

Összességében egy korrekt történet korrekt kivitelezéssel, de számomra a nem nyújtott semmi kiemelkedőt. Nem unatkoztam alatta, de nem is kötötte le a figyelmemet teljesen. Horrornak nem volt elég ijesztő vagy nyomasztó, de sci-finek rendben van.

Érdekességek:

- Színészek, akiket láthattunk korábban: Jeff Goldblum (Nashville, Annie Hall, Jurassic Park), Leslie Carlson (Videodrome)
- Goldblum és a Ronnie-t alakító Davis ekkor egy pár voltak, sőt, maga Goldblum volt az, aki beajánlotta a nőt a szerepre.
- Cronenberg is cameózik egyet a filmben, mint az álombéli szülész.
- 1958-ban már készült egy nagy sikerű film a történetből.

Következik: Az orosz bárka

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9812698559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása