Artúr filmélményei

Thelma és Louise (1991)

2016. december 23. 23:12 - Liberális Artúr

Rendezte: Scott, Ridley
Műfaj:
road
Főbb szereplők:
Susan Sarandon, Geena Davies

Megjelenés: 1991, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,4 pont
Előzetes: https://youtu.be/OXT3k4PTmSw
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/thelma-es-louise-thelma-louise/movie-42674

Tartalom:

Thelma (Geena Davies) önbizalomhiányos háziasszony egy irritáló férj (Christopher McDonald) mellett, Louise (Susan Sarandon) elköteleződést nem vállaló, tapasztalt pincér. Mindketten középkorúak és elegük van párjukból, ezért csajos hétvégét terveznek egy nyaralóban, bár Thelma még szólni sem mer otthon róla, csak elszökik. Az első kocsmában az alkoholtól felbátorodó Thelma rögtön flörtölni is kezd a helyi menő csávóval (Timothy Carhart), de amint komolyabbra fordulna a dolog a parkolóban, visszakozik, amit a férfi nem tűr és kis híján megerőszakolja. Pont jókor kerül elő Louise, hogy pisztolyával leállítsa, ám a férfi egy szemtelen beszólásánál a helyzetben elszakad a cérna és lelövi. Bepánikolnak és menekülőre fogják attól tartva, hogy úgysem hinnének nekik...

A feminizmus mára már-már szitokszóvá vált, pedig bőven lenne még mit tenni e téren, amit ez a történet is jól mutat. Thelma és Louise életét a (rossz) férfiak keserítik meg, amíg ki nem szakítják magukat és fel nem szabadulnak. Sajnos amerikai a film, így ezt a felszabadulást csak erőből érik el, fegyver nélkül nem sokra mennének, mégha nem is a felszabadulás mikéntjén van a hangsúly, hanem magán a szabadságon.

Megvalósítás:

A történet Thelmával indít, az ő rossz házasságát vehetjük szemügyre, melyben férje mindenért lecseszi. Érdemes tudni róla, hogy 14 éves koruk óta együtt vannak, más férfival nem volt, férje pedig valószínűleg csalja. Thelma "óvatlanul" bátorítja a kocsmai pasit, aztán már nem tudja leállítani. Őt tehát kevésbé terheli a bűn, mégis Louise-szal tart, mert a párnapos szabadsága alatt rádöbben, hogy nem tudna visszamenni régi életébe. Ezért részben élete első orgazmusa (Brad Pitt) felel, másrészt a fegyver, amellyel hatalma lett az emberek felett. Louise túlzottan elzárkózik a komoly kapcsolatoktól, pedig jelenlegi pasijával (Michael Madsen) tök jól kijönnek. Csakhogy valami történt a múltjában, talán egy nemi erőszak, ami miatt nem kér többet a férfiakból és ami miatt valószínűleg érzékenyebben reagált a parkolóbeli erőszakra is. Louise kifejlettebb, megfontoltabb jellem, rajta kevésbé látszódik a változás, amit felszabadulása okoz, de annál hitelesebb. A történet sarokpontja tulajdonképpen az, hogy miért nem mennek a rendőrségre: szerintük nem hinnének nekik. Ha nincs is így, az már mindenképpen beszédes, hogy így gondolkoznak. A történet előrehaladtával egyre jobban belejönnek a bűnözői életmódba, de ezek erkölcsileg kevéssé kifogásolhatóak. Szerintem viszont több férfikarakter is bénán sikerült: a kocsmai erőszakoló pl. rutinos nőcsábász, mégis erőszakra vetemedik; a nyomozást irányító rendőr (Harvey Keitel) magyarázat nélkül is túlságosan érti őket; és akkor még nem említettem a teljesen oda nem illő jamaikai füvezőt vagy a beszólogató kamionost, akik mintha durván eltúlzott karikatúrák lennének. A megtett út természetesen jelképes, ahogy kalitkáikból szépen eljutnak a teljes szabadságba.

A film műfaja road, ami sokat meghatároz kinézetében: kietlen vidéken autóznak szépen fényképezett tájakkal szegélyezett országutakon, nagyjából ennyiben ki is merülnek a látványosságok leszámítva pár szebb képet. Persze nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy ettől még profi munka, csak számomra nem volt benne semmi plusz az előbb említetteken kívül. Ahogy illik, az aláfestő zene hangulatos country, egyes felütései kifejezetten emlékeztettek Az idő múlására, de persze annyira nem jók. A színészeknél most nem a pozitívumokat, hanem a negatívumokat fogom kiemelni, a bunkó kamionos ugyanis borzalmasan eltúlzott játéka rettenetesen zavart.

Élmény:

Több írás is vígjátéki elemekről beszélt, de bennem egyszer sem okozott derűt, illetve ahol egyértelműen poénra vették a filmet, ott inkább értetlenkedtem, mert nem éreztem odaillőnek. Talán csak azért volt, mert tudtam hogy tragikusan fog véget érni, talán tényleg jól éreztem. A történet maga nem érintett meg különösebben, a képi világa pedig megfelelt a többi road filmének, így az se mutatott újat.

Érdekességek:

- Színészek, akiket láthattunk korábban: Susan Sarandon (The Rocky Horror Picture Show), Geena Davies (Aranyoskám, A légy), Harvey Keitel (Aljas utcák, Taxisofőr, Kutyaszorítóban, Ponyvaregény, Odüsszeusz tekintete), Michael Madsen (Kutyaszorítóban, Kill Bill), Christopher McDonald (Rekviem egy álomért), Stephen Tobolowsky (Idétlen időkig, Mementó), Brad Pitt (Hetedik, Harcosok klubja), Timothy Carhart (Szellemirtók)
- Egy kritikában olvastam a film kapcsán a Bechdel-tesztről, ami egy primitív, ám így is érdekes eredményt mutató teszt: ha egy filmben nincs két, egymással nem a férfiakról beszélő nő, akkor az nem megy át a teszten. A filmek közel fele ilyen, ami jól jelzi a férfi dominanciát.
- Davies és McDonald egy időben valóban egy pár voltak.

Következik: Tiehszi csü

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4812698529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása