Artúr filmélményei

The Cry of the Children (1912)

2019. november 11. 10:58 - Liberális Artúr

Rendezte: George Nichols
Műfaj:
dráma, néma, rövid
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1912, Egyesült Államok
Hossz: kb. 0,5 óra
IMDB:
6,1
Ajánlott írás:
https://www.thanhouser.org/tcocd/Filmography_files/indhe9sa5.htm
Műsoron: -

Előzmények: A Tanhauser stúdiót, korának egyik legsikeresebbjét, 1910-ben alapította a színházi producer Edwin Tanhauser. A rendezőről, George Nichols-ról (1864-1927) kevés az infó, színészként és rendezőkjént is dolgozott, később a szárnyait bontogató Chaplin legnagyobb ellensége lett, mert Chaplin nem volt hajlandó alávetni magát a rendezésének.

A film: A történetben a nyomorgó munkáscsaládban mindenki, még a gyerekek is dolgoznak a gyárban, kivéve a legkisebb Alice-t, akinek jobb sorsot szán a család, így ő otthon marad házimunkát végezni. Egy nap a gyártulaj felesége meglátja az életvidám kislányt és örökbefogadná, ám a kislány nem akarja otthagyni családját. A gyárban azonban sztrájk tör ki és a család munka és pénz nélkül marad... A történet alapja részben a címet adó 19. századi gyerekmunkáról szóló vers, részben az akkoriban népszerű közéleti téma. Kb. a gyerekek ötöde dolgozott gyárakban, sokan meghaltak fiatalon. Nagyon nem kell a mélyére ásni, melodramatikusan adja elő, hogy nem való ez az élet a gyerekeknek. Kivitelezésében hozza korának szintjét, igazából csak az az eleme fogott meg, hogy a felirataiank nagy részét a versből vették, illetve többször idézi az aktualitások hangulatát, hosszasan mutatva gyárba érkező vagy onnan távozó munkásokat, valódi gyárakban dolgozó gyerekeket. Ez már félórás film, ennek megfelelően a minimális cselekmény mellett bőven van idő hangulati jeleneteket belehelyezni, pl. ahogy ébredezik a kizsigerelt család vagy ahogy ezzel ellentétesen luxuséletet élnek hozzájuk képest a gazdagok.

Érdekességek:

  • Míg Európán a 19. század közepétől kezdve a század végéig mindenhol megszülettek az első gyermekvédelmi törvények, az Egyesült Államokban csak 1938-tól korlátozták jelentősen a gyerekmunkát.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1015300542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása