Artúr filmélményei

Árnyékhadsereg (1969)

2015. július 15. 20:18 - Liberális Artúr

Rendezte: Melville, Jean-Pierre
Műfaj: -
Főbb szereplők:
Lino Ventura, Paul Meurisse, Jean-Pierre Cassel

Megjelenés: 1969, Franciaország
Hossz: kb. 2,5 óra
IMDB: 8,2 pont
Előzetes: https://youtu.be/on38oTESbHU
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/arnyekhadsereg-l-armee-des-ombres/movie-89169

Tartalom

1942-1943, a megszállt Franciaország. Egy férfit politikai börtöntáborba szállítanak éppen, ahol a többség olyan apróságok miatt került, mint hogy egy tüntetés közelében volt véletlenül. A férfi, Gerbier nyugodt, érzelemmentes típusnak tűnik, ám egy váratlan pillanatban kihallgatás előtt vakmerően elfut. Az ellenállás fontos alakja, és amikor legközelebb viszont látjuk, épp árulóját készülnek megfojtani. Angliába utazik egy tengeralattjárón, majd amikor egy fontos emberét elkapják, repülőről hajt végre ejtőernyős ugrást, hogy visszajusson. Rátermett asszisztense, Mathilde megszervezi a szabadítóakciót, de már elkéstek. Eközben egy másik emberük is magánakcióban megpróbál élete árán is segíteni. Gerbier-t újra elkapják egy razzia során, kivégzését csodával határos módon ússza meg, Mathilde-ot azonban lányával zsarolják, ezért meg kell ölni, hogy se az ellenállásnak, se a lányának ne essen baja azok az információk miatt, amik Mathilde birtokában vannak. A film végén feliratokból megtudjuk, hogy valamennyi főszereplőt elkapták és kivégezték később.

Bár a film fikció, akár valós is lehetne. A főnök pl. két ismertebb ellenáló vezér, Cavailles-re és Moulinra is ráillik, Melville a rendező pedig maga is részt vett az ellenállásban. Nem nélkülözi az erőszakot, de mégsem az akción van a hansgúly, hanem az ellenállók mindennapjain, amibe beletartozik az árulás, kínzás, halál. Egyes elemei miatt nézhetjük egzisztencialista alkotásként is, hiszen folyton élet-halál között lebegnek a szereplők. Különösen Gerbier kivégzéses jelenete érdekes, ahol a németek felajánlják a futás lehetőségét: ha elérik az elítéltek a falat mielőtt golyót kapnának, nyernek egy napot. Gerbier először nem akar részt venni a színjátékban, de életösztöne felülbírálja.

Megvalósítás

Szürke, akár a hétköznapok. Sosem verőfényes, színes, részben persze azért mert ősszel-télen játszódik. Zene alig van, ami idegítépően feszültté teszi az izgalmasabb pillanatokat.

A film igazi erőssége talán karaktereiben és epizódszerű szerkezetében rejlik. Fentebb elmeséltem ugyan a főbb szálat, de sokkal érdekesebbek a viszonylag független jelenetek: ahogy Londonba utaznak egy felesleges tárgyalásra és kitüntetésre, majd megnézik a várost és az Elfújta a szélt, és este átélik, hogy a bombázás mennyir enm változtatja meg a londoni mulatozásokat. Vagy amikor az ellenállási mozgalom óvatossága miatt senki sem tud részleteket, és egy testvérpár úgy bájcseveg, hogy mindketten ellenállók, de nem tudják ezt a másikról.

Élmény

Kémes-titkosügynökös film, mint Az algíri csata egyes részei vagy A megalkuvó. Nem fogjuk a körmünket rágni izgalmunkban, de nem is ez volt a célja, hanem az ellenállás nyomasztóbb éveinek bemutatása valósághűen, minden romantika nélkül, a maga mocskával és hősiességével együtt.

Érdekességek

- Melville-t a rendezőt láthattuk szerepelni a Kifulladásig c. filmben.
- Andre Dewavrin nem színész, önmagát alakítja: a második világháborúban valóban a titkosszolgálat emebere volt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9212699337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása