Artúr filmélményei

4 hónap, 3 hét, 2 nap (2007)

2015. augusztus 13. 15:57 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Mungiu, Cristian
Műfaj:
művész
Főbb szereplők:
Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov

Megjelenés: 2007, Románia
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,9 pont
Előzetes: https://youtu.be/ZisE16JBUMA
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/4-honap-3-het-2-nap-4-luni-3-saptamani-si-2-zile-4-months-3-weeks-and-2-days/movie-89798

Tartalom

Otilia és Gabita koleszos egyetemisták az 1980-as évek Romániájában. Gabita terhes, ezért Otilia megszervezi neki az abortuszt, ami ekkoriban illegális, börtönnel büntetendő. Nem könnyű a mogorva, korrupt recepciósok gyanúja mellett szállodai szobát foglalni a beavatkozáshoz, és az egészségügyi szakember is megkéri a műtét árát: mindkét lánnyal lefekszik. A műtét után Otilia a pasija anyjának szülinapi zsúrjára siet, ahol kénytelen elviselni a középkorúak lekezelő megjegyzéseit, és össze is vesznek a barátjával , hogy mi lenne, ha Otilia esne teherbe. Gyorsan távozik, mert Gabita állapota felügyeletet kíván.

A filmhez két témát kötnek, a diktatúrát és az abortuszt. Én egyiket se érzem át igazán, de erről majd később. Az abortusz adja magát, hiszen a történet röviden arról szól, hogyan jön létre Gabitáé, és hogy mennyire kiszolgáltatottak a nemkívánt terhességet megszakítani kívánó nők. És ezen a ponton csúszik át a diktatúra ábrázolásába is a film, hiszen az abortusz illegalitása miatt a lányok ki vannak szolgáltatva a hatalommal rendelkezők önkényének. Kétségtelen, hogy ennek legerősebb figurája Bebe, a magzatelhajtó, de mi szomszédok könnyen tettenérhetjük a hasonló attitűdöt a jegyellenőrön is például vagy a halálosan irritáló szülőkön.

Megvalósítás

A filmnek nincs zenéje, a képi világ pedig gyakran a kézikamerás doku-stílust követi. Többnyire Otilia nyomában van, és ha ő megáll, a kamera is helyet foglal és nem mozdul, nem követi a színészeket feltétlenül. Egészen naturalisztikus, bár talán lehetett volna durvább is, amikor a műtétet előkészülettől befejezésig egy jelenetben láthatjuk, talán vágás nélkül.

A karakterek. Gabita az a fajta halálosan idegesítő, életképtelen energiavámpír picsa, akit legszívesebben megütne az ember. Nagyon élethűre sikerült. Otilia talpraesett, öntudatos, aki megtesz mindent barátnőjéért, bár nem egészen világos, hogy miért. Anikor összeveszik a barátjával, nem igazán értettem miért teszi, hiszen az én szemszögemből tök normális volt vele a srác.

Élmény

És akkor itt jön a korábban megelőlegezett rész: ahogy tegnap a Szerelemre hangolva során azon töprengtem, át tudom-e élni megfelelően egy távoli kultúra filmjét, úgy ma a 4 hónap, 3 hét, 2 nap során azon töprengtem, át tudom-e élni megfelelően egy túl közeli kultúra filmjét. Én egy pasi vagyok a volt szocialista blokkból. Emiatt aztán nem tudtam átérezni igazán sem az abortusz tragédiáját, se a mindennapok elnyomását. Ez utóbbi teljesen természetesnek tűnt, és szégyenszemre egyáltalán nem tudtam elítélni férfiakat a lányokkal szemben. Látens hímsoviniszta macsó lehetek, ezért szívesen nézném meg a filmet legközelebb egy lánnyal, aki segíthet nekem megérteni a történet valódi drámáját.

Érdekességek

- Az alatt a 23 év alatt, amíg tilos volt Romániában az abortusz, mintegy tízezer anya halt meg az illegális beavatkozás során, és rengeteg gyerek került árvaházba, külföldi szülőkhöz vagy a nemkívánt gyerekeket akár HIV-vel meg is fertőzték.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8112699275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása