Artúr filmélményei

Zsebtolvaj (1959)

2015. november 01. 17:34 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Bresson, Robert
Műfaj: -
Főbb szereplők:
Martin LaSalle, Marika Green, Jean Pelegri

Megjelenés: 1959, Franciaország
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,8 pont
Előzetes: https://youtu.be/CCZhSPwIZEg
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/zsebtolvaj-pickpocket/movie-2753

Tartalom

Michel megunva a munkanélküliség szegénységét, egy lóversenyen kizsebel egy nőt. Rögtön elkapják a titokban figyelő rendőrök, de bizonyíték híján (csak készpénzt lopott) elengedik. Michel körül gyakran ólálkodnak rendőrök, és barátja, Jacques munkát is ajánl neki, de inkább marad a zsebtolvajásnál. Csatlakozik egy bandához, és többet lop mint amennyire szüksége van. Eközben anyja haldoklik, akit egy szomszéd lány, Jeanne ápol. Szimpatikusak egymásnak, de amikor az anya meghal, a rendőrség továbbra is Michelt figyeli és Jeanne is Jacques-kal randizik, Michel inkább gyorsan lelép külföldre. Mire pár év múlva visszatér, Jeanne-t már teherbe ejtette és elhagyta Jacques. Michel hajlandó a tisztességes életre, de a lóversenyen újra elfogja a kísértés...

A film elég egyértelműen Dosztojevszkij Bűn és bűnhődésének feldolgozása, de némileg eltér tőle filozófiájában: Michel nem állítja, hogy a különleges emberek nagyobb szabadsága előrébb vinné a világot, egyszerűen csak jogot tart rá, hogy ne kelljen megfelelnie a kötöttségeknek. A történet nagyjából ugyanabban a mederben halad, a film végén pedig már csak a szerelem számít mindketőjüknek (hacsak nem volt valami szimbolikusabb jelentés a dolgok mögött, mert ebben az esetben nem értettem meg a filmet).

Megvalósítás

A Vétlen Baltazárban már megtapasztalhattuk Bresson, a rendező módszerét: addig fárasztja színészeit, amíg azok már nem tudnak színészkedni; így a cselekmény marad csak. Ettől az egész filmnek fura, földöntúli hangulata lesz, ugyanakkor az emberi érzelmeket nehezebben közvetíti. Mások nem tudom hogy vannak vele, de a lopás lebukásából adódó feszültség esetemben mindig magas volt, abból pedig itt kijutott bőven, akárcsak a Rififi a férfiak közt kasszafúrós jelenetében.

A film külcsíne nem varázsolt el, egyedül a zsebtolvajlás koreográfiai érdekeltek, ahogy közelről mutatták a kezeket munka közben, és ahogy egy óvatosan kiemelet tárca egy másodperc alatt kézről-kézre messzire került gazdájától.

Élmény

Unalmasnak nem mondanám, annyira nehezen sem volt érthető, mint a Vétlen Baltazár, de a témája - talán mert a Bűn és bűnhődés annyira közismert - nem gondolkodtatott el különösebben. A Vétlen Baltazárral szembeni előnye vaószínűleg annak köszönhető, hogy már megvan a kellő tapasztalatom az ilyen típusú filmekhez, és Bressontól sem ez az első film, amit látok.

Érdekességek

- Még életben vannak: Martin LaSalle (80), Marika Green (72), Pierre Etaix (86)
- Egyes zsebtolvajok
egészen ismertek voltak korukban, sokat cikkezett róluk a bulvár. Ilyen volt a filmben említett George Barrington is, akit később az akkor még börtönsziget Ausztráliába deportáltak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9412699149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása