Artúr filmélményei

Igazából szerelem (2003)

2017. június 21. 09:06 - Liberális Artúr

Rendezte: Curtis, Richard
Műfaj:
karácsonyi, romantikus, vígjáték
Főbb szereplők:
Alan Rickman, Bill Nighy, Colin Firth, Emma Thompson, Hugh Grant, Laura Linney, Liam Neeson, Martine McCutcheon

Megjelenés: 2003, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,7 pont
Előzetes: https://youtu.be/fOS-HMiVejo
Ajánlott írás: http://smokingbarrels.blog.hu/2016/12/22/igazabol_szerelem_love_actually
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/igazabol-szerelem-love-actually/movie-57591

Tartalom:

A történet kilenc szálon fut, megpróbálom érthetően felvezetni őket: 1) Karácsony közeledtével az egykori rocksztár, Billy egy régi sláger aktualizálásával próbál visszajutni a csúcsra, és bár sikerül neki, az évek során kellően cinikussá vált, hogy a talmi sikert helyén tudja kezelni; ugyanakkor rádöbben, hogy a valódi gazdagság, azaz a szeretet, mennyire hiányzik az életéből. 2) Eközben új miniszterelnököt ünnepel az ország David személyében, akit azonnal levesz lábáról új rezidenciájában a személyzet egyik kicsit ügyefogyott tagja, Natalie. 3) A város egy másik pontján Juliet (Keira Knightley) és Peter (Chiwetel Ejiofor) esküszik éppen, Peter tanúja azonban, Mark, aki egyben a legjobb barátja is, látszólag nem kedveli a lányt. 4) Erre az esküvőre igyekszik az író Jamie is, de haza kell rohannia előtte, ami azért kellemetlen, mert rajtakapja szerelmét pont a testvérével enyelegni. 5) Az esküvőt követő partin Colin, a felszolgáló srác sikertelenül próbál felszedni nőket, aminek okát abban látja, hogy az angol nők nem passzolnak a személyiségéhez. A megoldás szerinte egyszerű: Amerikába kell költöznie. 6) Colin haverja filmforgatáson dolgozik, ahol épp dublőrökkel, Johnnal és Judyval próbálnak el előre szexjeleneteket; a kínos helyzet ellenére kellemesen beszélgetnek a dublőrök és John végül randira hívja Judyt. 7) Az esküvő mellett temetés is van: nemrég hunyt el Daniel (Liam Neeson) felesége, így kettesben marad nevelt fiával, Sammel, aki a kelleténél szomorúbb(?). Hamarosan kiderül, hogy szerelmes egy osztálytársába, de fogalma sincs, hogyan hódíthatná meg. 8) Egy dizájner cégnél dolgozik Sarah (Laura Linney), évek óta szerelmes kollégájába, Karlba, de túl szégyenlős randira hívni. Végül Karl teszi meg ezt a szívességet, és minden jól is alakulna, de rendre megzavarja együttlétüket Sarah ápolásra szoruló testvérének telefonhívása. 9) Sarah főnökére, Harryre (Alan Rickman) erőteljesen rányomul titkárnője, és a férfi az unalomba fulladó házassága mellett nehezen tud ellenállni a fiatal nő kísértésének...

A kilenc szál különféle szerelmi kapcsolatokat mutat be röviden különféle élethelyzetekben, de a fő mondanivaló tételszerűen elhangzik a film felvezetőjében: hajlamosak vagyunk a rosszat látni a világban, ezért észre se vesszük, hogy igazából a szerelem (és a szeretet) mennyivel erősebben van jelen a mindennapjainkban. Az ezt követő történetek már csupán ennek a bizonyításai hivatottak lenni több-kevesebb sikerrel.

Megvalósítás:

E felvezetés tökéletes, reptéren újraegyesülő szeretteket mutat, és nem fél beemelni a 2001-es terrortámadásokat ebbe a gondolatmenetbe, amivel szerintem minimum az évtized legfontosabb reflexióját nyilatkoztatta ki. ("When the planes hit the Twin Towers [...] none of the phone calls from the people on board were messages of hate or revenge. They were all messages of love.") Ezután a kilenc szál következik különféle sorrendben, egymást váltogatva, időnként összefonódva. A többségük vágyakozó, azaz nem beteljesült szerelem, ahol hol a munka, hol a család, hol egyéb akadályok gátolják a szerelmet. Üdítő kivétel a megcsalással kacérkodó férj, hiszen itt a már beteljesült szerelem viszontagságait láthatjuk, az özvegy férj gyásza viszont fájdalmasan kevés teret kap és nagyon elcseszik az egész szálat. A dublőrök rövid jelenetei a vicc kategóriába tartoznak, de legalább eredeti: meztelenül, szexet imitálva ismerkednek össze. Sarah és Karl (szégyenlős munkatársak) románca is az érdekesebbek közé tartozik, hiszen itt Sarah a testvéréért feláldozza a szerelmet. Végül a rocksztár története szintén egyedi, mivel nem szerelemről szól, hanem szeretetről (a magyar cím kissé félrevezető, hiszen a "love" szó nem csak szerelmet jelent). A többi szál gyenge és klisékkel teli, de megfelelően adagoltak és viccesek, így nem vészes. A humora történetenként eltérő, valószínűleg a szereplőik alakították ilyenre: a rocksztár cinikus, a miniszterelnök esetlen, az író poénjai a helyzetkomikumra épülnek... stb. Mivel sok történetet ölel fel a film, nem jut egyik karakterre se elég idő, hogy elmélyüljünk bennük, így utólag visszagondolva elég felszínes az egész, és ha nem a film alatt, utólag biztos mindenkinek feltűnik, mennyire életszerűtlen helyzet vannak benne.

A film betétdalai korabeli slágerek, amivel nincs baj, azzal viszont igen, amikor aktuális popkulturális utalásokat tesznek, ugyanis ezek szerintem már a mai tizen-huszonéveseknek sem érthetőek (Blue, Claudia Schiffer... stb.). Amikor annak idején először láttam a filmet, problémát okozott az is, amit az ázsiai filmeknél szoktam felróni: ha több szálo fut a történet, muszáj karakteres arcú színészeket használni, különben a néző belezavarodhat könnyen. Ezt ezútal sztárok alkalmazásával oldották meg, bő tíz éve viszont én még nem nagyon tudtam különbséget tenni köztük, nem ismertem őket, és most is volt olyan mellékszereplő, akinél először nem vettem észre, hogy összekötő kapocsként szerepel egy másik szálban. A képi világról sok pozitívumot nem tudok elmondani: nincs vele baj, de nincs is benne semmi különleges.

Élmény:

Tudom hogy szentségtörést követek el és nők mlliói fogják halálomat kívánni, de jobban belegondolva a film maga nem túl erős. A sok történetszál és a sztárok, a gyorsan érkezőpoénok elvonják erről a figyelmet. Viccesnek vicces (bár vannak olyan részek, ahol már inkább kellemetlen), jó hogy vannak benne szomorúbb történetek is, számomra viszont pont a romantika hiányzott belőle. Valószínűleg mert sok volt a klisé benne és mert nem kapott elég időt egyik karakter sem. Szingliknek talán hatásosabb, hiszen a történetek nagy része nekik szól, ők könnyebben átélhetik.

Érdekességek:

- Színészek, akiket láttunk korábban: Alan Rickman (Drágán add az életed, Harry Potter és a bölcsek köve), Keira Knightley (Csillagok háborúja, A Karib-tenger kalózai), Liam Neeson (Schindler listája, Csillagok háborúja, Batman: kezdődik, A sötét lovag - felemelkedés), Chiwetel Ejiofor (12 év rabszolgaság), Laura Linney (A Truman show), Rowan Atkinson (Az oroszlánkirály), Ivanka Milicevic (Casino Royale)
- Akit érdekel, itt egy kapcsolati ábra, ki-kinek-mije.
- Idén készült egy jótékonysági rövidfilm is "Red Nose Day Actually" címen, amely bemutatja a szereplőket 14 évvel később, de inkább csak újramelegíti a film poénjait.
- A "Love Is All Around" valószínűleg mindenkinek az 1990-es évek agyonjátszott Wet Wet Wet slágerét jelenti (szintén egy korábbi Curtis-film betétdala), pedig valójában a Troggs 1960-as évekbeli dala.

Következik: Johnny Guitar

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr312698345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása