Artúr filmélményei

Ez itt Anglia (2006)

2017. június 29. 16:46 - Liberális Artúr

Rendezte: Meadows, Shane
Műfaj:
dráma
Főbb szereplők:
Thomas Turgoose, Stephen Graham, Jo Hartley

Megjelenés: 2006, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,7 pont
Előzetes: https://youtu.be/1IKPdRdOkMg
Ajánlott íráshttp://geekz.blog.hu/2008/10/28/ez_itt_anglia
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/ez-itt-anglia-this-is-england/movie-92563

Tartalom:

Újra a rendező gyerekkorában, az 1980-as évek vidéki Angliájában járunk. A kiskamasz Shaun katona apja meghalt a falklandi háborúban, sokat szekálják a suliban is, ezért könnyedén összebarátkozik a nála idősebb Woodyékkal, akik végre normálisan bánnak vele. Woodyék szkinhedek, ami ekkor még inkább a hippikhez volt hasonló, látszólag nincs ebben több ártalmatlan bandázásnál, míg egy nap ki nem jön a börtönből Combo (Stephen Graham), korábbi vezérük, akinek feltett célja, hogy erővel "visszaveszi" az országot a pakisztáni bevándorlóktól. Néhányan, köztük Woody is kiszáll a bandából, Shaunnak azonban imponál a magabiztos férfi...

A rendező bevallása szerint:

ebben a filmben az erőszaknak semmi köze ahhoz, hogy az elkövetők bőrfejűek – inkább a személyes gyötrelmeket tükrözi, különösen a befejezésben. Azt akartam megmutatni, milyenek a bőrfejűek a valóságban, amilyennek belülről láttam őket. Akkortájt, a nyolcvanas években a bőrfejű ismerőseim tisztában voltak saját gyökereikkel, tudták, hogy ők már egy új nemzedék, de hűek akartak maradni a 69-es elődeikhez. Akkoriban mindenki magasról lenézte a munkásosztályt, de mi büszkék voltunk a származásunkra, és már a külsőnkben is megpróbáltuk szemléltetni az erejét. Kölyökfejjel nagyon lelkesedtem ezért, mert úgy érezhettem, felnéznek rám a származásom miatt.

Ennek ellenére nem pont ez jön le a történetből, gyakorlatilag nulla utalás van a munkásosztályra, ellenben jól érezhető a karakterek igénye a valahová tartozásra, valamint jól kivehető a szkinhed kultúra törése, ami épp ekkoriban következett be.

Megvalósítás:

A főcím egy montázzsal indít, ami életképeket mutat be a közéletből: 1983-as trendi zenekarok, tévéműsorok, Thatcher és persze az épp zajló falklandi háború. Itt veszti el katona apját a kiskamasz Shaun, amit eleve nehezen visel, de az iskolában még cikizik is. Véletlenül összehaverkodik a szkinhed bandával, akik törődne vele és nem bántják, szórakozásuk pedig viszonylag ártatlan, kicsit vandálkodnak elhagyatott épületekben, söröznek, füveznek. Shaun könnyen elcsábul, hiszen ekkor szkinhednek lenni még azt jelentette, hogy a tagok büszkén vállalják munkásosztálybeli származásukat. A Hol alszik Romeo? felépítését követve ebbe az idillbe rondít bele a történet harmadánál-felélnél a börtönből frissen szabadult Combo, aki már a szkinhedek második nemzedékéhez tartozik, amit elkezdett ekkor átitatni az idegenellenes politika. Innentől kezdve az ő karaktere viszi hátán a történetet, ugyanis rajta keresztül mutatkozik meg legjobban ez a törés. Combo idősebb a többieknél és még az eredeti hullámmal indult, füvezett, jamaikai feketékkel lógott, ezért is problémás a viszonya Milkyvel a banda fekete tagjával (Andrew Shim). Azt, hogy neki is apás-családi gondjai lehettek, több fontos esemény mutatja: bandavezérként kicsit atyáskodó, főleg Shaunnal; valójában családi életre vágyik, de szerelme (Vicky McClure) kikosarazza ekkor kezd bepöccenni; a végső lökést pedig az adja meg, amikor szembesül Milky idilli családi életével. Ez borítja ki igazán, az már csak ürügy a konfliktushoz, hogy Milky fekete. A történet végén visszatérünk Shaunhoz, aki egy szerintem giccses jelenetben jelképesen megválik az angol zászlótól.

A film legjobb része a főcím montázsa, tök jól bemutatja a korszak eseményeit, hangulatát korabeli dokumentumfilmek és egyéb bevágások segítségével, ami a fiatalabbaknak talán nem mond sokat, de én elég idős vagyok ahhoz, hogy nosztalgikusan viszonyuljak Diana hercegnőhöz vagy a Knight Riderhez. Később is előfordulnak videóklipszerű montázsok és dokumentumrészletek, mindez korabeli slágerekkel kísérve, illetve ezekben egész szép képek is előfordulnak. A színészek rendben vannak, sokak szerint zseniálisak.

Élmény:

Szinte egy az egyben követte a Hol alszik Romeo történetét a film: a rendező személyes élményein alapuló gyerekkori nosztalgia idilljét tönkreteszi egy szélsőséges, erőszakos fazon. A realistább körítés ellenére ez most mégsem volt annyira nyomasztó, talán mert Combo egy fokkal kiszámíthatóbb Morellnél. Megvalósításában érettebb, de azért még nem nevezném Meadows-t korunk Fellinijének.

Érdekességek:

- Színészek, akiket láttunk korábban: Stephen Graham (Blöff), Vicky McClure, Andrew Shim és Frank Harper (Hol alszik Romeo)
- A film sikerén felbuzdulva három mini sorozat készült a filmhez ugyanezekkel a karakterekkel.

Következik: Éjszakám Maudnál

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7312698341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása