Artúr filmélményei

Vaskabátok (2007)

2018. március 19. 17:59 - Liberális Artúr


 

Rendezte: Edgar Wright
Műfaj:
akció, vígjáték
Főbb szereplők:
Simon Pegg, Nick Frost, Jim Broadbent, Paddy Considine, Timothy Dalton, Bill Nighy, Billie Whitelaw, Edward Woodard

Megjelenés: 2007, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,9 pont
Előzetes: https://youtu.be/ayTnvVpj9t4
Ajánlott írás:
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/vaskabatok-hot-fuzz/movie-85917

Tartalom:

Angel (Simon Pegg) a londoni rendőrség legeredményesebb tagja, mindenben kiváló, igazi akcióhős, ezért felettesei inkább áthelyeztetik, hiszen rossz fényt vet a többiekre. Új körzete az ország egyik legbiztonságosabb falva, ami méltán nyerte el már többször is az év falva díját. A jó statisztikák a mindent figyelő polgárőrság mellett annak is köszönhetőek, hogy az itteni rendőrség normálisan kezeli az embereket és nem büntetnek minden apróságért. Angel persze kezdetben ambíciózus, de lassan átveszi a gondtalan falu életvitelét és szemléletét, míg le nem csap egy titokzatos gyilkos...

Ahogy a Haláli hullák hajnalánál, itt és egy műfaj, az akciófilm tipikus elemeit ötvözik a vígjátékkal, nagyjából ez a lényeg. Kapunk mellé ugyan egy egyszerű történetet a munkamániás rendőrről, aki megtanulja jobban értékelni a magánéletét.

Megvalósítás:

Egy gyors bemutató videóban megtudjuk, hogy Angel mekkora szuperzsaru, de hogy munkamániája mennyire a magánélete és kollégái rovására megy, csak onnan tudjuk meg, hogy főnökei és barátnője kidobja. Egy drámai film erre helyezte volna a hangsúlyt, de itt csak annyi célt szolgált, hogy bedobhasson egy kívülálló munkamániást a nyugis faluba. Ez azonban csak kezdetben jelenti a humorforrást, később már a falu fura figurái adják a poénokat. Itt is vannak ugyan komolyabbnak tűnő részek, de nem követik el ugyanazt a hibát, mint a Haláli hullák hajnalában, hanem itt a komoly jelenetek is poénra vannak véve, néhol pedig épp az a poén, hogy nagyon eltúlozzák (ld. a haláleseteket). Szóval a felvezetés után a második harmadban megékezik egy gyilkos, nyomozós történetté alakulunk, és ebből a szempontból nagyon szépen összerakott a film, ugyanis minden részlet visszaköszön később valamilyen formában. A végső harmad tipikus akciófilmmé változik rengeteg lövöldözéssel, verekedéssel, üldözéssel. Jó, hogy több karakternek van egy egyedi, fő jellemzője, amaivel könynen megjegyezhetjük őket, de rossz, hogy nem mindegyik ilyen, és vannak olyan részek, ahol foglamam sincs, mi történik éppen. A humor kissé vegyes, sokféle, de egy sémára épülnek: egy komolyabb vagy semleges állításra érkezik egy váratlan cáfolat.

Rendkívül szívesen alkalmazzák a felgyorsított  montázsokat az unalmasabb részek átpörgetésére, ettől gyors tempójúvá válik a film. A gyilkosságok grandiózusak, de igazán a végső akciójelenettel indul be a látványvilág. A poénjait leszámítva azonban engem borzasztóan zavart az akciós-fíling jegyében elkövetett folyamatos kamerarángatás és a gyors vágások. Kifejezetten beleszédültem. De ez lehet hogy csak az én defektem, a feleségemet egyáltalán nem zavarta. Simon Peggnek elismerésem: annak ellenére, hogy tegnap láttam egy másik filmben, meg nem mondom, hogy ugyanaz a sznész játsza a két karaktert.

Élmény:

Hát vicces volt, de ennyiben ki is merül. Nem formabontó, nem látványos, nem mély, nincsenek olyan elemei, ami különlegessé tenné. Egyszer meg lehet nézni, jó móka.

Érdekességek:

- Színészek, akiket láttunk korábban (mivel elég nagy az átfedés a Haláli hullák hajnalával, őket kihagynám): Jim Broadbent (Brazil), Paddy Considine (Hol alszik Romeo, Ez itt Anglia), Karl Johnson (Mr Turner), Timothy Dalton (Toy Story 3), Paul Freeman (Az elveszett frigyláda fosztogatói), Peter Wright (Titkok és hazugságok, Mr Turner), David Bradley (Harry Potter és a bölcsek köve), Ron Cook (A szakács a tolvaj a feleség és a szeretője, Titkok és hazugságok), Martin Freeman és Bill Nighy (Igazából szerelem)
- Nem akármilyen embereket sikerült becameóztatni: a késelős Mikulás Peter Jackson, Angel maszkos barátnője pedig Cate Blanchett.

Következik: Twister

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4013750490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása