Artúr filmélményei

A patkolókovács (1893)

2018. április 29. 07:53 - Liberális Artúr

Rendezte: William Kennedy Dickson
Megjelenés: 1893, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1 perc
IMDB: 6,2 pont
Ajánlott írás: https://www.filmpreservation.org/dvds-and-books/clips/blacksmithing-scene-1893

Előzmények:

Az európai kísérletezők hatására az amerikai Edison is benyújtotta saját szabadálmait kameráról és vetítőgépről, amelyeket alkalmazottja, Dickson dolgozott ki. A prototípust 1891-ben mutatták be, az első nyilvános vetítésre pedig 1893-ban került sor ezzel a filmmel. A kinetoszkóp azonban nem egy vászonra vetítő gép volt, hanem egy dobozba kukucskálhatott a néző.

A filmmel kapcsolatban fontos elmondani, hogy Edison nem csupán sikeres feltaláló volt, de mint az kiderült az előző posztból is, felhúzott egy egész kísérleti telepet, ahol másokkal elvégeztethette ötleteinek kidolgozását. Hasonló gondolat vezette a kinetoszkóp feltalálásakor is: pénzt akart belőle csinálni, ezért már eleve pénzbedobó nyílással tervezték meg, mint egy játékautomatát. A filmek gyártásához pedig nem kevés pénzből felépítették 1893-ban a világ első filmstúdióját, a Black Mariát.

A film:

Az alig félperces felvételen három kovácsot láthatunk dolgozni, tehát látszólag nem több az eddigi kísérleti felvételeknél, aktualitásoknál. Van azonban pár momentum, ami lényegesen többé teszi elődeinél. Először is ahogy említettem, külön erre a célra felépített stúdióban forgatták. A felvétel megrendezett, tehát nem egy aktualitás vagy egyszerű kérés a szereplőtől, hogy produkálja magát. Végül nem utolsó szempont, hogy nem valódi kovácsok szerepelnek a filmben, hanem Edison alkalmazottjai játszák el, hogy ők kovácsok.

Érdekességek:

- Állítólag volt egy második része is, amelyben lovat patkoltak, de az elveszett.
- A kinetoszkópot 35 mm széles filmszalagra tervezték, így gyakorlatilag ennek és Edison szabadalom-mániájának köszönhetően a mai napig ez a szabvány.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr213868902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása