Artúr filmélményei

Párnacsata (1897)

2018. május 07. 00:14 - Liberális Artúr

Rendezte: William Heise
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1897, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1 perc
IMDB: 5,0 pont:
Ajánlott írás
:

Előzmények:

Utolsó előtti önismétlés: Az európai fejlemények hatására az amerikai Edison kidolgoztatta alkalmazottjaival, köztük Dicksonnal és Heisével a saját kameráját és vetítőgépét, ami egy egyszemélyes kukucskálós doboz volt. 1894-ben álltak kereskedelmi forgalomba busás haszon mellett, de 1895-re le is áldozott, mert a sokkal költséghatékonyabb vászonra vetítő gépek is megjelentek addigra. Edisonék is nekiláttak kifejleszteni egy saját vetítőt, de eddigre Dickson már kilépett a cégtől.

A film:

E filmről megint nem találtam sok infót. Négy kislány egy este váratlanul játékból püfölni kezdi egymást, a párnák kiszakadnak és a fehér tollak kontrasztosan lebegnek a Black Maria stúdió fekete háttere előtt, mintegy előidézve a Magatartásból elégtelen híres jelenetét. Ez népszerű téma volt a maga korában, több hasonló film és több hasonló című film is van. Hogy miért pont ez emelkedett ki, nem tudom. Állítólag van egy olyan vetülete is a dolognak, hogy a lányok magánéletébe bepillantani egész kiváltságos dolog lehetett, és hát valljuk be, ma is számos pornófilm indít ezzel a kedvelt témával.

Érdekességek:

- A párnacsatázás kezdeteiről nem találtam infót, de volt egy hír a közelmúltban, amelyben e hagyomány csúnyán eldurvult: https://index.hu/kulfold/2015/09/05/parnacsata_lvl_vegtelen/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5613886128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása