Artúr filmélményei

Wintergartenprogramm (1895)

2018. május 09. 07:35 - Liberális Artúr

Rendezte: Max Skladanowsky
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1895, Németország
Hossz: kb. 5 perc
IMDB: 5,9 pont:
Ajánlott írás
:

Előzmények:

Ugorjunk vissza térben és időben Európába. Le Prince előtt, közben és után is sokan próbálkoztak a filmmel, hiszen ahogy említettem korábban, a technológia adott volt, így törvényszerű volt, hogy egyidőben többen is előállnak valami hasonlóval. Ilyenek voltak a német Skladanowsky-testvérek is a bioszkópjukkal. A Skladanowsky-testvérek diavetítőkkel járták a világot, míg ki nem fejlesztették masinájukat. Túl sokáig nem élvezhették a sikert a következő posztban szó eső találmány elsöprő skere miatt.

A film:

1895-ben berlini Wintergarten koncertterem (innen a cím) igazgatója látta a bioszkópot és meghívta a testvéreket, hogy az egyik előadás záróprodukciói legyenek ők. A film a helyszínen felvett előadásokból álló jelenetsor a kor szokásainak megfelelően különféle mutatványokkal. Ami számunkra érdekes, az a szerpentintánc, illetve újra feltűnik Sandow, ezúttal birkózóként. A bokszoló kenguru a mai értékrend szerint már inkább állatkínzás kategória, végülpedig láthatjuk magukat a Skladanowsky-testvéreket.

Érdekességek:

- A Wintergarten épülete lett az első állandó németországi mozi, sajnos 1944-ben lebombázták.
- A Skladanowsky-testvérek életéről 1995-ben, a 100. évforduló alkalmából Wenders forgatott filmet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7713886142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása