Artúr filmélményei

Gertie, a dinoszaurusz (1914)

2018. június 11. 22:53 - Liberális Artúr

Rendezte: Winsor McCay
Műfaj: -
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1914, Egyesült Államok
Hossz: kb. 10  perc
IMDB: 7,2 pont
Előzetes: -
Ajánlott írás:
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/gertie-a-dinoszaurusz-gertie-the-dinosaur/movie-47247

Tartalom:

McCay, a rendező-animátor barátaival kocsikázik, amikor épp a természettudományi múzeum előtt lerobbannak. A javítás idejére betérnek a múzeumba dinoszaurusz csontvázakat nézni, mire McCay fogadást ajánl egyik barátjának: animáció segítségével mozgásra bír egy dinoszauruszt. Pár hónappal később egy vacsorán elő is rukkol művével: a rajzolt Gertie valóban megmozdul, sőt, McCay utasításaira különböző mutatványokat mutat be - már ha épp kedve van hozzá...

A történetnek önmagában itt még nincs jelentősége, egy szórakoztató előadás volt, ahogy a rajzoló és a rajzolt állat egymással kommunikálnak, nincs téma.

Megvalósítás:

A történet keretes. Ennek oka, hogy McCay eredetileg színházakaban lépett fel valós időben instruálva Gertie-t (és még több más rajzfilmjét is bemutatta emellett). Amikor már nem tudott személyesen fellépni, akkor készült el a kerettörténet, ami élőszereplős filmként vezeti elő a rajzfilmet. A rajzfilm jelentőségét abban látják, hogy a fő karakterének, Gertie-nek most először személyisége van. Nem csupán végrehajtja McCay kéréseit, hanem elkalandozik, rakoncátlankodik, ellenkezik, elszomorodik... stb.

A kamera nem csinál semmit, beszéljünk hát csak a rajzról. Állítólag részben az ihlette Gertie-t, hogy McCay előző rajzfilmje, ami egy szúnyogról szólt, annyira élethűre sikerült, hogy nem hitték el hogy valódi rajz, ezért keresett McCay kihalt állatot. Ami az élethűséget illeti, valóban realisztikus a mozgás, de mai szemmel azért messze nem annyira, mint elvárható lenne. Mintegy tízezer rajzot kellett ehhez készíteni, ezért megértem azt is, hogy már nem volt kedvük kiszínezni. A háttér nem túl részletes, de legalább kihasználták és nem teljesen statikus (Gertie pl. kiissza a tavat).

Élmény:

Nem fikázni akartam a művet, csak leírtam, hogy mai szemmel milyen élményt nyújt. A maga korában úttörő volt és nagy hatást gyakorolt a következő nemzedékre, de mai szemmel csak aranyos és mérsékelten vicces, képileg meg nagyon alap.

Érdekességek:

- Bár nem hangzott el még korábban McCay neve, az Egy ínyenc álmát ihlető képregény is az ő műve.
- A filmben az asszisztensei közül az egyik a fia, Bob McCay volt.
- A film tiszteletése a Disney Worldben egy jégkrémes neve és díszlete Gertie-é.
- A 100 éve évfordulóra készült egy élőszereplős előadás a film tiszteletére, ami bemutatja, milyen lehetet McCay előadása.
- A repülő sárkánygyík csak azért került a filmbe, mert McCay nem tudta, hogyan kéne egy dinoszaurusznak fekvő helyzetből élethűen felállnia.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2914041530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása