Artúr filmélményei

Iracema (1975)

2019. január 05. 23:15 - Liberális Artúr

Rendezte: Jorge Bodanzky, Olando Senna
Műfaj:
-
Főbb szereplők:
Edna de Cassia, Paulo Cesar Pereio

Megjelenés: 1975, Brazília
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB:
7,2

Ajánlott írás: -
Mikor látható: -

Cselekmény: Iracema fiatal lány, az északkeleti parton fekvő Belem városába érkezik, ahol épp fesztivált tartanak Szűz Mária tiszteletére. A kikötőben seftel fával ekkortájt a nagydumás Tiao is. Egy este összefutnak, Iracema kkor már prostituáltként dolgozik. Másnap együtt indulnak Tiao kamionjával az ország másik végén fekvő Sao Pauloba (kb. 3 000 km)...

Téma: Az Iracema eredetileg egy 19. századi regény, amelyben az őslakos lány összejön egy portugál gyarmatosítóval, és kettejük gyereke lesz a brazil nép. E modern változat szerint nem jöhet létre ez a szintézis az aktuális állapotok között: a megmaradásért küzdő Tiao csak egy csaló utazó, Iracema pedig egy fogatlan prostivá válik.

Tartalom: Egy tipikus road movie elemeivel bír a történet, felruházva némi mitologikus fátyollal: Iracema egy 15 éves lány, aki az Amazonas mély dzsungeléből lép ki a nagyváros kikötőjébe és menten prostituálódik is. Eközben a kikötőben Tiao arról elmélkedik, hogy Brazília milyen gazdag és milyen szép jövő vár az országra. Szűz Mária ünnepségén jönnek össze, együtt indulnak az országot átszelve a déli végre. Menetközben szinte a még épülő országúton haladnak, ami Brazília szép jövőjét hivatott jeképezni, de az ezt körülvevő világ, sőt maga az út sem a jó ügyet szolgálja, megfullad a bűnben. Tiao hibás minőségű fát próbál jóként eladni, majd kirakja félúton a lányt, hiszen van neki elég dolga, ezzel meg is szűnik a szintézisük lehetősége; együttlétük csak szex. Iracema ezután ide-oda vetődik és környezete lassan lezülleszti, de mire újra találkozunk Tiaoval, ő is rosszabb állapotba került. Ezen utazások során rengetek életképet és az élet különböző aspektusait figyelhetjük meg az országút mentén, általában valamilyen igazságtalanságot elszenvedett helyi képében (átvert szakemberek, átvert parasztok, rabszolgaként dolgoztatott napszámosok, korrupt hatalom... stb.).

Forma: A szokásos kisköltségvetésű latin, erős társadalmi üzenetű film, kissé kézikamerás-dokumentarista jellegű minimális cselekménnyel, a hangsúly az életképeken van, amelyek nem túl szívderítőek. A karakterek jönne-mennek, így színészijátékra nincs nagy szükség két főszereplőnkön kívül. Ebben Tiao jó, Iracema nagyon amatőr, de valóban 15 éves lány, és hát bocsásson meg érte a világ, de férfi vagyok, és egy egzotikus tinilány nagy és szép, meztelen melleinél kevés jobb látványelemet tudok elképzelni - él is vele gyakran a rendező :D. a hangokban kezdetben van még fantázia, gyakoriak a rádióbejátszások, de ez később megszűnik.

Élmény: Itt a hetvenes évek közepén már nem látom sok értelmét ezeknek a filmeknek. Persze mindig van értelme, csak már láttam ezerszer, sokszor jobban tálalva mind külsőleg, mind belsőleg, kora hatalmát pedig ritkán támadja direktbe (így is be volt tiltva 1980-ig).


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6314533180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása