Artúr filmélményei

Az elvarázsolt kastély (1897)

2019. január 22. 13:52 - Liberális Artúr

Rendezte: Georges Melies
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1897, Franciaország
Hossz: kb. 1 perc
IMDB:
6,4
Ajánlott írás
: -
Műsoron: -

Előzmények: Frissült a TSPDT listája, ugorjunk vissza picit Georges Melies-hez. A francia Melies már nem feltalálóként vagy annak környezetéből került a filmvilágba, hanem egy bűvészszínház igazgatójaként. Amikor 1895-ben látta a Lumiere-testvérek egyik bemutatóját, azonnal megvette volna a kinematográfot, de nem volt eladó, így 1896-ban egy angol találmányt szerzett be. Kezdetben ő is életképeket forgatott, de hamarosan stúdiót épített és egyre inkább a szórakoztatás felé mozdult el. Első filmje, amit itt tárgyaltunk, az 1896-os Az ördög kastélya volt. Ennek remake-je az 1897-es Az elvarázsolt kastély.

A film: A rövidke sztori szinte ugyanaz: egy ember egy kastélyteremben az ördög játékszerévé válik, amikor az egyik tárgy minden pillanatban valami mássá változik: a szék szellemmé, a szellem csontvázzá, a csontváz páncéllá... stb. Az egész lelke a stop-trükkökben van, azaz az adott pillanatban egy egyszerű vágással kicserélik az átváltozandót mássá. Annak ellenére, hogy későbbi a film, rövidebb és egyszerűbb, ugyanakkor egészen szépen ki lett színezve, ami a korábbi filmélményeim alapján ekkor még egyáltalán nem volt gyakori.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2214580714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása