Artúr filmélményei

A prágai diák (1913)

2019. január 29. 14:11 - Liberális Artúr

Rendezte: Stellan Rye, Paul Wegener
Műfaj:
horror
Főbb szereplők:
Paul Wegener, Grete Berger, Lyda Salmonova, John Gottowt

Megjelenés: 1913, Németország
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB:
6,6
Ajánlott írás
: -
Műsoron: https://port.hu/adatlap/film/tv/a-pragai-diak-der-student-von-prag/movie-6446

Előzmények: Ezúttal túl sokat nem tudok hozzáfűzni a filmhez, ekkora, 1913-ra már egyre gyakrabban egészestés hossz kezdte jellemezni őket, már bő egy évtiezede sztori-központúak voltak mutatványosság helyett, és egyre fontosabbá vált az esztétikum. E film rendezői színészként csöppentek a filmezés világába

A film: A 19. századi történetben Balduin, a nem túl tehetős prágai diák (maga a rendező, Paul Wegener alakításában) megment egy grófnőt (Grete Berger) és egymásba szeretnek, de pénz nélkül nincs mit tenni. Ekkor megközelíti Balduint egy idős úr (John Gottowt), aki százezer aranyat ajánl fel, ha elvihet bármit Balduin szobájából. A diák azt hiszi, megkötötte élete üzletét, de ekkor az úr elsétál Balduin tükörképével. Balduin elsőre megijed, de mit sem törődik vele, hiszen most már udvarolni kezdhet szerelmének... A filmben a felszínen a tipikus fausti alku jelenik meg, ahol a főhős eladja lelkét a szerelemért, de az állítólagos szorongó korhangulatnak megfelelően (pedig ekkor még ki sem tört az első világháború) mindent elveszít. Talán helyesebb pszichológiai oldalról megközelíteni, hiszen ekkoriben ez népszerű újdonság volt, a hasonmás-jelenég pedig jól kifejezi az emberben dúló jó-rossz harcát. Erre megy ki a látványvilág is, de nincs benne semmi olyan, amit ne láttunk volna már Melies-nél. Szeretik az expresszionizmus előfutárának nevezni, de ezt legfeljebb a helyszínválasztásokban látom, hiszen népszerű a temető. Korához képest a kamera sokat mozog, követve a főszereplő mozgását. Már vannak külső helyszínen felvett jelenetek, de a többség még láthatóan egy színpadon van. A színészekkel nincs nagy baj, bár Wegener inkább színpadias. Ami inkább zavart, hogy a fiatal szerelmeseket negyvenesek alakították. Kicsit kevés a szöveg, de azért követhető, hangulatos, lassan haladó film, tíz évet simán letagadhatna.

Érdekességek

- Korábban láttuk: John Gottowt (Nosferatu), Grete Berger (Metropolis)
- Ez volt Wegener első filmszerepe és rendezése is egyben.
- Stellan Rye 1914-ben az első világháború "alkalmából" bevonult, francia hadifogságban hunyt el még ebben az évben 34 évesen.
- Paul Wegener és Lyda Salmonova házask voltak
- John Gottowt zsidó volt, 1942-ben ölték meg 61 éves korában. Grete Berger zsidóként megpróbált Olaszországba menekülni, de elfogták és 1944-ben Auschitzba szállítása után röviddel meghalt 61 évesen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5014590868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása