Artúr filmélményei

The Flying Train (1902)

2024. október 01. 21:52 - Liberális Artúr

Rendezte: ismeretlen
Műfaj:
-
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1902, Németország
Hossz: kb. 2 perc
IMDB: 7
,4
Ajánlott írás
: -
Műsoron: -

Előzmények: Amerika úttörői filmesei Edison és csapata volt, akik ugye részben más üzleti modellben gondolkodtak, mint az európaiak, de ettől függetlenül ők is aktualitásokkal, egzotikumokkal kezdtek. A fejlesztés oroszlánrészét William K. Dickson végezte el, aki végül 1895-ben saját céget alapított, a saját kameraváltozatát, a mutoszkópot futtatva. Ennek a német leányvállalata volt a Deutsche Mutoskop- und Biograph GmbH, akik az 1920-as évek elejéig voltak aktívak, mielőtt beolvadtak volna már filmes cégbe. A rendező ismeretlen.

A film: A cím magyarul kb. "a repülő vonat", ugyanis az aktualitás az 1901-ben átadott, a világ első, elektromos függővasútjának nézőpontját veszi fel szűk két percre. A nézőpont látványos, bár nem annyira, mint a Panorama View, Street Car Motor Room (1904) esetében, mert a századfordulós német város, Wuppertal pont olyan, mint a századfordulós magyar városrészek. Egészen durván futurisztikus, pedig ez a nagyon távoli múlt. És igen, a vasút még ma is működik. És a fő kérdés, hogy mégis minek építettek ilyet? Olcsóbb volt, mint eltakarítani az útból a házakat. A videót 2020-ban felkapta az internet, miután egy vlogger kiszínezte és kicsit feljavította.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2418695754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása