Artúr filmélményei

Részeges karatemester (1978)

2019. április 12. 06:48 - Liberális Artúr

Rendezte: Jüan Hoping
Műfaj:
akció, harcművész, vígjáték
Főbb szereplők:
Jackie Chan, Jüen Hsziao Tieng, Huang Cseng Li

Megjelenés: 1978, Hong Kong
Hossz: kb. 2 óra
IMDB:
7,6

Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/reszeges-karatemester-jui-kuen/movie-40232

Cselekmény: A 19. századi Kínában legyőzhetetlen bérgyilkos végez megbízói célpontjaival, kicsit szórakozásból. Eközben Fej-hung (a magyar változatban Freddy - Jackie Chan) befolyásos kungfu-mester apja iskolájában edz, de már régen tanárai fejére nőtt és szívesebbn vesz részt csínytevésekben. Amikor először tudtán kívül illetlenül viselkedik nagynénjével, majd összever egy befolyásos rosszfiút, apja büntetésképpen a hírhedten keménykezű nagybátyjához, Koldus Szohoz küldi edzeni. Fej-hung inkább megszökik, de pechére pont nagybátyjába botlik...

Téma: Nincs neki, ez egy szórakoztató film a népszerű népi hősre, Vong Fej-hungra alapozva, amelyben a zsivány, de alapvetően jószívű fiú feje lágya némileg benő.

Tartalom: Mivel a szórakoztatáson kívül nincs célja, ezért a cselekményt nem nagyon lehet elemezni. Adott a rosszfiú és a zsivány, de jószívű Fej-hung, akik egy semmiből jövő konfliktus révén összecsapnak. A fennmaradó kb. másfél órányi időben Fej-hung karaktere mindössze annyit fejlődik egy-két megalázó eset során, hogy legyen alkalma és elég motivációja edzeni. Mert a film nagy részét a verekedések teszik ki, kb. ötpercenként van egy, és bár sosem céltalan, a legtöbb kihagyható lenne a sztori szempontjából. Egy pillanatra időzzünk el Channél, ugyanis kezdetben az 1973-ban elhunyt Bruce Lee utódjának szánták, ám az őt utánzó filmjei nem lettek sikeresek. 1978-ban jött azonban ez és egy másik film, amelyek humorral vegyítették az akciót, és ez már robbant. A humor nem túl szofisztikált, helyzetkomikumból és esésekből áll, néha lehet rajta nevetni, de elég gyermeteg.

Forma: Látszik az idő, ebben a kezdeti filmben még nem tart ott a kreatív koreográfia, mint a Részeges karatemester 2-ben, de már bőven megfigyelhetőek benne az elemei, elsősorban ahogy humort csempésznek bele és ahogy felhasználják a környezetet is. A verekedések nem túl életszerűek, a színészi játék is teljes mértékben túlzó, de ez nem feltétlenül baj.

Élmény: A lényeg az, hogy szórakoztató-e, és nekem az volt, noha elég gyermetegen gagyi tudott lenni. Vajon egy mai gyerek mennyire élvezné? Mert nekem nyilván nagyon vagány és én akarok lenni a mindenkitlekaratézó bruszli, de valószínűleg már eljárt a műfaj felett az idő.

Érdekességek:

- Korábban láttuk: Jackie Chan (Egy csipetnyi zen, A sárkány közbelép, Részeges karatemester 2)
- Jüen Sziu-tien (Koldus Szo) 1979-ben egy évvel a film után 66 évesen meghalt.
- A rendező is feltűnik röviden a zöldséges szerepében. Egyébként ő felelős A mátrix, a Tigris és sárkány és a Kill Bill harcjeleneteiért is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4014743273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása